Ange ditt sökord

Går försäljningsförbudet igenom kommer paracetamoltabletter endast gå att köpa på apotek. Förbudet gäller bara tabletter. Foto: Shutterstock

Går försäljningsförbudet igenom kommer paracetamoltabletter endast gå att köpa på apotek. Förbudet gäller bara tabletter. Foto: Shutterstock

Läkemedelsverket vill begränsa försäljning av paracetamol

Att köpa alvedon i livsmedelsbutiken eller på macken kan snart vara ett minne blott.

Annons:

I alla fall om det förslag som Läkemedelsverket lagt fram går igenom.

Enbart på apotek

Enligt förslaget så skulle paracetamoltabletter försvinna från livsmedels- och servicebutiker den 1 mars 2015. Därefter kommer paracetamoltabletter endast få säljas på apotek. Försäljningsförbudet kommer om det går igenom bara gälla paracetamol i tablettform.

Möjligheten att köpa paracetamoltabletter och andra receptfria läkemedel utanför apotek inleddes för fem år sedan och har hos många konsumenter varit uppskattat.

Ökning av antalet förgiftningsfall

Bakgrunden till att Läkemedelsverket nu har lagt fram förslaget att enbart tillåta försäljning av paracetamoltabletter på apotek är att man ser en öning av antalet förgiftningsfall. Även Giftinformationscentralen har tidigare slagit larm om att antalet samtal från allmänheten kring just paracetamolförgiftning har mer än fördubblats på bara fem år.

Läkemedelsverket säger i en kommentar att man tycker sig se en koppling mellan möjligheten att köpa paracetamoltabletter utanför apotek och det ökade antalet förgiftningsfall. Att överdosera paracetamol kan leda till leverskador och i värsta fall döden. 

Skydda folkhälsan

Anders Carlsten, direktör vid Läkemedelsverket, tror att det finns flera fall av paracetamolförgiftning som man dessutom inte känner till. Därför har man från Läkemedelsverket tagit besultet att föreslå försäljningsförbudet utanför apotek för paracetamoltabletter.

“Vi bedömer att den finns starka skäl att begränsa tillgängligheten till paracetamol för att skydda folkhälsan”, säger Anders Carlsten  i ett pressmeddelande.

Vill du ställa frågor om läkemedel direkt till Läkemedelsverket? Gå in här och välj “Läkemedel” i menyn, skicka in din fråga redan idag!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: