Ange ditt sökord

44 procent av läkarna anser att hälso- och sjukvården fungerar sämre idag än för tio år sedan. 11 procent tycker att den fungerar bättre.  Foto: Shutterstock

44 procent av läkarna anser att hälso- och sjukvården fungerar sämre idag än för tio år sedan. 11 procent tycker att den fungerar bättre. Foto: Shutterstock

Läkarna: Sämre sjukvård idag än för tio år sedan

Dagens sjukvård är sämre än den var för tio år sedan. Det anser 44 procent av de tillfrågade läkarna i en ny undersökning. Färre vårdplatser och sjuksköterskebristen är bidragande orsaker.

Annons:

Undersökningen genomfördes av Framtidens Karriär – Läkare mot ett slumpmässigt urval av läkare. 

11 procent anser att sjukvården är bättre idag

På frågan: ”Anser du att hälso- och sjukvården fungerar bättre eller sämre idag än för tio år sedan?” svarade hela 44 procent av läkarna att den är sämre idag. 33 procent var osäkra och svarade ”vet inte”, medan 12 respektive 11 procent ansåg att hälso- och sjukvården fungerar lika bra eller bättre idag jämfört med för tio år sedan.

De läkare som ansåg att dagens sjukvård var sämre fick också en följdfråga då de fick specificera vad det är som de anser fungerar sämre. 

Sämre tillgänglighet 

Många påpekade att det idag finns färre vårdplatser och att sjuksköterskebristen har tilltagit. De tyckte också att mycket fokus läggs på att korta väntetiderna i vården, något som har gjort att tillgängligheten för de resurssvagaste och sjukaste patienterna har försämrats. 

Det finns också de som anser att tillgängligheten inom hälso- och sjukvården generellt är ett problem, medan vissa tycker att primärvården fungerar sämre. Då syftar de bland annat på att det tar längre tid för patienter att få en läkartid inom primärvården.

Administrativa krav ökar stressen

Fler anledningar som uppges vara skäl till försämringen av hälso- och sjukvården är att kontinuiteten har blivit sämre, byråkratin har ökat och så även kraven på administration. En ökning av administrativa uppgifter gör att stressen ökar, menar läkarna. 

Några av läkarna påpekar också att sjukvårdspersonalens möjligheter att påverka vårdens verksamhet och organisation har försämrats.

Om undersökningen

Framtidens Karriär – Läkare genomförde den 23–26 september 2016 en undersökning mot cirka 600 slumpmässigt utvalda läkare i Sverige. Alla fick frågan: ”Anser du att hälso- och sjukvården fungerar bättre eller sämre idag än för tio år sedan?” 

Den statistiska felmarginalen är 2,5-4,0 procentenheter.

Annons:

Källor:

Källa: Framtidens Karriär – Läkare

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: