Ange ditt sökord

Lägre blodproppsrisk efter hjärtinfarkt med bättre behandling

Lägre blodproppsrisk efter hjärtinfarkt med bättre behandling

Individualisera och gör behandlingen mer intensiv efter en akut hjärtinfarkt. Det menar forskaren och hjärtspecialisten Fredrik Björklunds i sin avhandling. Behandlingen baseras på mediciner som hämmar kroppens blodplättar, vilket leder till att risken för blodpropp minskar.

Annons:

Det är känt sedan tidigare att blodplättar, trombocyter, är kopplade till de risker som finns för komplikationer efter en akut hjärtinfarkt. Speciellt under de första dygnen är det en förhöjd risk att drabbas av exempelvis stroke eller en ny hjärtinfarkt. Patienter med hjärtinfarkt har sedan en lång tid tillbaka behandlats med läkemedel som hämmar blodplättarna.

Ökad aktivitet hos blodplättar första dygnen

I Fredrik Björklunds unika studie vid hjärtenheten på Östersunds sjukhus deltog över 500 patienter som vårdats för akut hjärtinfarkt. Syftet var att granska blodplättarnas aktivitet under de första 24-timmarsperioderna av en hjärtinfarkt.

Resultatet av studien var att blodplättarnas aktivitet ökade kraftigt under de första dygnen, pågående behandling till trots. Man fann även en förhöjd risk hos diabetespatienter och personer som får lunginflammation, eller som har en tendens till samtidig inflammation av annan orsak.

Komplikationer vid för kraftig hämning av blodplättar

Blodproppshämmande mediciner är inte helt problemfritt och det gäller att hitta en balans i behandlingen. Om man hämmar blodplättarna för mycket kan det nämligen ge komplikationer i form av blödningar, framför allt hos äldre. Studien visade dessutom en högre aktivitet hos blodplättarna bland äldre människor.

Framtida utprovningar av mediciner som hämmar blodproppar kan leda till bättre resultat genom att tillhandahålla en mer intensiv behandling till specifika riskgrupper, särskilt under de första dygnen. 

Fredrik Björklund och hans team har även funnit att dålig njurfunktion, alternativt kraftig försämring av funktionen hos de som tidigare är njurfriska, påtagligt ökar dödsrisken efter en akut hjärtinfarkt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: