Ange ditt sökord

IBS kan ge symtom som smärta, buksvullnad, gaser, diarré och förstoppning, symtom som nog är lite tabu att prata om för kvinnorna. Foto: Shutterstock

IBS kan ge symtom som smärta, buksvullnad, gaser, diarré och förstoppning, symtom som nog är lite tabu att prata om för kvinnorna. Foto: Shutterstock

Kvinnor besväras mer av IBS än män

IBS, ett tillstånd som irriterar tarmen, är svårare för kvinnor att hantera än vad det är för män som har samma problem. En anledning tros vara att mag- och tarmproblem innebär hög skämsfaktor för kvinnorna.

Annons:

Det visar forskning kring IBS (Irritable Bowel Syndrome) gjord vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Tabu att prata om symtomen

Likheterna må vara större, men ändå finns det intressanta skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till upplevelsen av att leva med IBS. Tillståndet kan ge symtom som smärta, buksvullnad, gaser, diarré och förstoppning. Att dessa symtom är lite tabu att prata om tror Ida Björkman, legitimerad sjuksköterska och forskare inom personcentrerad vård på Sahlgrenska akademin, kan göra att kvinnor besväras i större utsträckning.

Mellan tio och femton procent av befolkningen uppfyller diagnoskriterierna för IBS, men många avstår från att söka vård. ibland beror det på att besvären är hanterbara, men annars är det bland annat för att den drabbade inte gärna pratar om problemen.

Män hade mer avslappnad attityd till symtomen

Det var också något som bekräftades i de uppföljande intervjustudierna av Ida Björkmans avhandling. Kvinnorna tyckte det var jobbigt, dels att prata om symtomen och dels hur de yttrade sig i form av fisar och svullen mage. Männen hade däremot en mer avslappnad attityd till dessa symtom.

Forskningen visar även att med samma nivå av fysisk smärta och andra besvär är kvinnornas upplevda livskvalitet sämre än männens.

Vårdinsatser med att utveckla vardagsstrategier

Ida Björkmans avhandling bygger på studier av totalt över 500 IBS-drabbade män och kvinnor. Samtliga patienter hade medelsvåra eller svåra besvär, som ibland även ledde till sjukfrånvaro. I den aspekten kommer även stress in som en faktor, något som man sedan tidigare vet förvärrar IBS.

Båda könen beskrev arbete och familjeekonomi som stressande, men till skillnad från männen så upplevde kvinnorna att hushållsarbetet blev som ytterligare ett jobb när de kom hem, vilket skapade mer negativ stress.

En slutsats från studien är därför att särskilda insatser från vården kan spela en viktig roll för att hjälpa patienter att utveckla vardagsstrategier som hjälp för att hantera konsekvenserna av sin sjukdom.

Annons:

Källor:

Sahlgrenska akademin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: