Ange ditt sökord

Uppskattningsvis köps ungefär vart femte kosttillskott över internet. Foto: Shutterstock

Uppskattningsvis köps ungefär vart femte kosttillskott över internet. Foto: Shutterstock

Kosttillskott på nätet kan innehålla farliga ämnen

Kosttillskott är den typ av livsmedel som är absolut vanligast att köpa via internet, men det bör ske med viss försiktighet. Om försäljaren är oseriös eller okunnig riskerar konsumenten att köpa kosttillskott som innehåller giftiga tungmetaller och dopningsklassade ämnen.

Annons:

Enligt Livsmedelsverket är det 30-50 procent av företagen som säljer kosttillskott på nätet som inte har registrerat sig för att få sälja livsmedel. Det innebär att produkterna i praktiken kan innehålla vad som helst.

1 av 5 kosttillskott köps på nätet

Uppskattningsvis köps ungefär vart femte kosttillskott över internet.

I kontroller som gjorts de senaste åren har Livsmedelsverket hittat flera farliga ämnen i produkter som säljs på olika sajter. Några exempel är kosttillskott för kroppsbyggare som innehåller höga halter av förbjudna substanser samt växtbaserade kosttillskott från Asien med höga halter bly och kvicksilver.

Risker med okontrollerade produkter 

Jan Sjögren, chef för Supportavdelningen på Livsmedelsverket, säger att bekymret med livsmedelsförsäljare som driver sin verksamhet över nätet är att de får lättare att gömma sig från kontrollmyndigheterna. Eftersom deras produkter inte kontrolleras kan det i värsta fall innebära att produkterna som säljs inte är säkra, och det är konsumenten som blir lidande. 

Syftet med livsmedelskontrollerna är bland annat att spåra varifrån ett livsmedel kommer, vem som tillverkat det och vem som sålt det vidare. Produkter som säljs av oseriösa internetföretag saknar ofta dessa uppgifter. Produkterna kan även vara felmärkta, vilket gör att de som äter kosttillskotten kan få i sig oönskade ämnen som inte finns med i märkningen.

Livsmedelsverkets förslag på åtgärder

Företagen som säljer kosttillskott är egentligen skyldiga att registrera sig för livsmedelskontroll, men internetförsäljningen är svår att övervaka. Eftersom det sker över nationsgränserna krävs ett utvecklat och nära samarbete med myndigheter i andra länder, menar Jan Sjögren.

Livsmedelsverket har därför, på uppdrag av regeringen, utrett vad som kan göras åt oseriös näthandel med framförallt kosttillskott. Deras förslag är att tillsätta en nationell specialgrupp som ska effektivisera kontrollen av internethandel. Gruppen ska kunna spåra upp och agera mot oregistrerade och anonyma företag som vänder sig till svenska konsumenter.

Annons:

Källor:

Livsmedelsverket, Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: