Ange ditt sökord

Kost i ettårsåldern viktig för hälsan senare i livet

De flesta barn i ettårsåldern äter för mycket mättat fett och många äter för lite fleromättat fett. Fyraåringar med högt BMI har ofta fått i sig för mycket protein ända sedan 1,5-årsåldern. Enligt dietist Inger Öhlund, Umeå universitet, kan dåliga matvanor tidigt i livet även påverka hälsan i vuxen ålder.

Annons:

Hon har i sitt doktorsarbete följt barn från sex månader till fyra års ålder, och bland annat undersökt om det finns ett samband mellan barnens kost, blodfettsnivåer och Body Mass Index (BMI). Även uppgifter om föräldrars blodfetter och BMI har samlats in. I undersökningen studerades nästan 300 barn mellan sex och 18 månaders ålder, och drygt hundra av dessa följdes upp när de var fyra år gamla.

Inger Öhlund konstaterar att det redan vid ett års ålder finns ett samband mellan kvaliteten på fettet i kosten och blodfettsnivåer. Mer fleromättat fett i maten leder till lägre nivåer av totalkolesterol i blodet, framförallt hos flickor. Hon noterar att nästan alla ettåringar äter för mycket mättat fett, och 30 procent får för lite fleromättat fett jämfört med aktuella rekommendationer.

Det finns ett samband mellan högre proteinintag och högre BMI vid fyra års ålder. Något överraskande är att barn med högt BMI ofta har pappor med högt BMI. Ett högt värde som spädbarn betyder också ofta att BMI är högt vid fyra år. Risken för övervikt hos barn ökar alltså om BMI är högt under spädbarnsåret och pappan är överviktig.

Inger Öhlund menar att eftersom riskfaktorer för ohälsa både kan påvisas och därmed påverkas tidigt under barndomen, finns det stora möjligheter att förebygga ohälsa senare i livet. Dock behövs ytterligare och mer ingående studier.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: