Ange ditt sökord

Ny studie visar att det finns en koppling mellan  hyperaktivitet och impulsivitet och matvanor. Foto: Shutterstock

Ny studie visar att det finns en koppling mellan hyperaktivitet och impulsivitet och matvanor. Foto: Shutterstock

Koppling mellan socker och ADHD

En ny studie visar att det finns en koppling mellan ADHD och matvanor.
– Vi ser en koppling mellan ADHD och att äta mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt, säger Lin Li, som är doktorand vid Örebro universitet och har gjort studien tillsammans med professor Henrik Larsson.

Annons:

Nästan 18 000 vuxna tvillingar mellan 20 och 47 år deltog i studien som gjorts med hjälp av tvillingregistret, vid Örebro universitet. Deltagarna fick svara på frågor om livsstil och hälsa.

Resultaten visar att det går att koppla koncentrationssvårigheter som hyperaktivitet och impulsivitet till matvanor. Man såg att detta gäller oberoende av ålder, kön och socioekonomisk bakgrund. Tack vare tvillingregistret kunde man för första gången visa att dessa ärftliga egenskaper kan dela vissa gener.

– Vi undersöker matvanor och ADHD för att bättre förstå varför det finns kopplingar. Det kan också hjälpa oss att förklara varför människor med ADHD har en högre risk att drabbas av somatiska sjukdomar som fetma. Det kan också generera nya hypoteser för genetiska studier och nya behandlingsalternativ, säger Henrik Larsson.

– Studien är första steget för att få en tydlig bild av hur ADHD hänger ihop med matvanor. Vi kan inte visa att det finns ett orsakssamband men de genetiska kopplingarna mellan egenskaperna kan ge belägg och stöd för framtida experimentella studier och molekylärforskning, säger Lin Li.

Idag räknar man med att ungefär 5 procent av barn och 2,5 procent av vuxna har ADHD och det är till 70 procent medfött. Man vet ännu inte vilka mekanismer som ligger bakom ADHD, vilket försvårar diagnosticering och behandling.

I studien medverkar forskare från Karolinska institutet och Mälardalens högskola och från Norge och Holland. Forskningen är en del av forskningsprojektet Effects of nutrition and lifestyle on impulsive, compulsive and externalizing behaviours, som är finansierat av EU inom ramen för Horizon 2020.

Här kan du läsa artikeln i American Journal of Medical Genetics.

Annons:

Källor:

Örebro universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: