Ange ditt sökord

Konserverad mat gav rekordhöga nivåer av det omdiskuterade ämnet bisfenol A

Konserverad mat gav rekordhöga nivåer av det omdiskuterade ämnet bisfenol A

Bisfenol A är en syntetisk variant till könshormonet östrogen och kan påverka hormonsystemet. Nu har reportrar på Svenska Dagbladet upptäckt att halterna av bisfenol A i kroppen ökar tusenfalt om man äter konserverad mat.

Annons:

Man har låtit fyra reportrar äta nästan uteslutande konserverad mat i två dagar. När man sedan mätte värdena såg man hos en av reportarna att halten av Bisfenol A hade ökat med 4 600 procent. Gravida kvinnor, spädbarn och ungdomar i puberteten är extra känsliga för bisfenol A som kan påverka hormonsystemet. Bisfelnol A finns bland annat i plaster och i beläggningen som täcker insidan av konserburkar.

Svenskt rekord

Till Svenska Dagbladets nätupplaga säger Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, att de nu uppmätta värdena är ett svenskt rekord. Och förmodligen rekord även internationellt.

Experimentet, som genomfördes i samarbete med just forskare i Lund, gick ut på att fyra reportrar under två dagar åt mestadels konserverad mat. Det togs urinprov före, under och efter den sista måltiden, prover som man sedan analyserade. Där såg man att redan efter två dagar hade bisfenol A ökat med mellan 2 800 och 4 600 procent. Enligt Bo Jönnson är det en framgång då man tydligt kan visa att konserverad mat är en källa till bisfenol A. 

Under gränsvärdena

Trots att siffrorna kan låta höga befinner de sig under de gränsvärden som finns i dag när det gäller bisfenol A. En gränsnivå som man enligt Bo Jönsson debatterar flitigt inom forskarvärlden. 

Man har tidigare sett negativa effekter från bisfenol A på gnagare och man misstänker att långvarig exponering kan vara farligt även för människor. Bo Jönsson säger till Svenska Dagbladet att om det är något experimentet visar så är det att om bisfenol A är farligt i låga halter bör man undvika konserver.

2011 förbjöd EU bisfenol A i napplaskor och i Sverige förbjöds ämnet tidigare i år även i matförpackningar som riktar sig till barn under tre år. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: