Ange ditt sökord

Kolesteroldebatten – högt kolesterol är farligt

Kolesteroldebatten – högt kolesterol är farligt

Det har debatterats kring höga kolesterolvärden och lågkolhydratkost. Docent Thomas Kjellström i Doktorns redaktionsråd vill förtydliga att höga kolesterolvärden är farliga oavsett vilken diet man äter.

Annons:

Högt kolesterol och rubbningar i blodfetterna är en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom hos män och kvinnor. Det finns all anledning att ta detta på allvar.
Dessutom är det så att det finns ingen mindre risk med högt kolesterol på något sätt om det skulle vara så att man äter en viss sorts kost. Det saknas helt och hållet vetenskapligt underlag för att påstå att en viss kost, oberoende av vilken det är, minskar risken med ett högt kolesterol. Det finns sålunda all anledning att kontrollera kolesterolvärdena även om man äter lågkolhydratkost.

Vidare är det nyligen, 26 februari, 2009, visat i en stor studie för första gången att viktreduktion med kostbehandling hänger ihop med antalet kalorier och inte med kostens sammansättning. Viktminskning minskar också blodfetterna och fasteinsulinnivåerna. D.v.s. om energin (kalorierna) kommer från högt eller lågt innehåll av fett, protein eller kolhydrat i kosten har ingen betydelse för viktreduktionen utan det är endast det totala kaloriinnehållet som avgör viktminskningen, följt över 2 år.
Hela artikeln (Comparison of weight loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates) finns i New England Journal of Medicine, Febr. 26, 2009; vol. 360; 9: sida 859-873.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: