Ange ditt sökord

De flesta som utesluter något ur sin kost gör det på grund av hälsoskäl, bara en femtedel gör det av klimatskäl. Foto: Shutterstock

De flesta som utesluter något ur sin kost gör det på grund av hälsoskäl, bara en femtedel gör det av klimatskäl. Foto: Shutterstock

Klimatet spelar liten roll för svenskarnas matvanor

Det talas mycket och ofta om klimatet och vad vi kan – och behöver – göra för att rädda vår planet. I valet av matvaror är det däremot bara drygt varannan svensk som handlar med klimatet i åtanke.

Annons:

Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av WW ViktVäktarna.

7 av 10 har inga matrestriktioner 

Det råder en stor hälso- och hållbarhetstrend, men trots det väljer majoriteten (69 procent) av svenskarna att inte ha några restriktioner kring sina matvanor. Av männen svarar 73 procent att de inte utesluter något ur sin kost och bland kvinnorna är siffran 64 procent. 

Uteslutande av kött har annars varit en fråga som har varit uppe för diskussion vid ett flertal tillfällen, dels för köttets påverkan på vår hälsa, dels för dess påverkan för klimatet.

Fläskkött vanligast att utesluta 

Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna, säger att de flesta vill och bör äta vanlig mat utan vare sig restriktioner och skuldbeläggning, men poängterar ändå att både miljön och hälsan skulle tjäna på en begränsning av köttintaget. 

Bland de som väljer bort något är det vanligast att utesluta fläskkött, vilket en av tio personer (10 procent) gör. Nötkött, viltkött och fågel utesluts av 8, 7 respektive 6 procent. 

Hälsoskäl vanligaste orsaken till särskilda matvanor

Det är däremot inte klimatet som är den största anledningen till att dessa personer väljer att utesluta något ur sin kost. 72 procent gör det av hälsomässiga skäl och 23 procent gör det med djuren i åtanke. Bara en femtedel (20 procent) gör det med hänsyn till miljön, vilket är lika många som svarar att de utesluter viss mat på grund av smakmässiga skäl. 

I samma undersökning undersöks också hur stor hänsyn svenskarna tar till en matprodukts klimatpåverkan vid själva inköpet. Då svarar ungefär varannan svensk (56 procent) att ingen hänsyn alls eller inte så stor hänsyn tas till klimatet när de handlar mat. 

Annons:

Källor:

WW ViktVäktarna

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: