Klämt fingret

Klämt fingret

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2014-07-16
Uppdaterad: 2014-08-18
Författare: Redaktionen

När man klämt fingret uppstår ofta en blödning under huden. Detta beror på att både senor och muskler i fingret kläms ihop under stort tryck. På grund av blödningen blir fingret svullet och huden blir blåaktig. Om man även har klämt nageln är det vanligt att nageln lossnar efter ett par dagar eller veckor.

Allmänt om man har klämt fingret

Först och främst måste du avlägsna eventuella ringar som sitter på fingret, eftersom dessa kan stoppa blodflödet när fingret svullnar upp. När man har klämt fingret kan man lägga ett tryckförband där fingret är skadat, för att minska svullnaden och blödningen. Det är också bra att hålla fingret i högläge, det vill säga i höjd ovanför hjärtat. Man kan också spola fingret i kallt vatten eller lägga en handduk med is på fingret för att minska smärtan och svullnaden. Man bör så snabbt som möjligt kolla så att inget är brutet. Om du kan böja fingret så är det troligen inte brutet.

Om nageln skadats när man klämt fingret

När man klämt fingret precis där nageln sitter, blir det ofta en blödning under nageln vilket skapar ett tryck. Man kan försöka lätta på trycket själv, men det kan vara mycket smärtsamt. Det man gör för att minska på blodansamlingen under nageln, är att ta något vasst, en nål eller liknande och hettar upp änden. Sedan tar man den upphettade änden och bränner ett hål rakt igenom nageln. Var försiktig så att du inte kommer ända in till huden under nageln. När blodet får sippra ut genom det brända hålet, släpper smärtan. Se till att tvätta såret noga så att det inte blir infekterat. Man kan räkna med att nageln kommer att lossna från huden efter ett par veckor, eftersom blödningen gör så att nageln släpper från huden. Du kan också vända dig till vårdcentralen så att en läkare kan hjälpa dig med detta. 

När ska man söka vård om man klämt fingret?

Räkna med att fingret kommer att vara både svullet och ömt i flera dagar. Om man tappar känseln  när man klämt fingret bör man vända sig till vårdcentralen. Detsamma gäller om smärtan och svullnaden inte ger med sig eller om fingret blivit onaturligt skevt. Om man har klämt fingret så illa att fingertoppen har lossnat så ska man lägga fingertoppen i en ren handduk eller liknande. Sedan lägger man handduken med fingertoppen i en plastpåse som man sedan förvarar kallt och genast tar sig till sjukhuset. Man ska inte lägga fingertoppen direkt i is, då den kan bli kylskadad. Fingertoppen kan oftast sys tillbaka på fingret. 

Om smärtan börjar avta för att efter några dagar tillta i styrka igen, ska man kontakta vårdcentralen direkt. Om man klämt fingret riktigt illa, är risken stor att blodkärlen skadas. Om så skulle vara fallet är man tvungen att genomgå en amputation, där kirurgen avlägsnar fingret. Oftast behöver man endast göra själva amputationen precis över klämytan. Ibland kan det komma att behövas fler ingrepp, om nerver i fingret har tagit skada. Detta hör dock till ovanligheterna och de flesta klarar sig från helt förstörda blodkärl vid en klämskada.

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress