Ange ditt sökord

Karl-Alfreds hemlighet avslöjad: därför gör spenat oss starka

Karl-Alfreds hemlighet avslöjad: därför gör spenat oss starka

Forskare vid Karolinska Institutet säger sig kunna förklara sambandet mellan spenat och muskelstyrka. 

Annons:

Det handlar om proteiner, muskelmassa och framförallt ämnet nitrat som förekommer i bland annat spenat.

Positiv effekt

Förutom att förekomma i spenat finns nitrat även naturligt i rödbetor, sallad och mangold. 

I studien fick möss nitrat via sitt dricksvatten. Mängden motsvarade ungefär det som en människa skulle få i sig genom att äta 200 – 300 gram färsk spenat om dagen.

Effekten blev redan vid doser som går att få i sig genom vanlig kost att muskelstyrkan ökade och detta kraftigt. Forskarna konstaterade att man med andra ord redan vid ett relativt normalt intag av spenat kan få ökad muskelstyrka.

Intressant fynd och vidare studier

Nyckelfaktorerna i den nya studien är två proteiner som ökar i musklerna efter att man har fått i sig nitrat. Det man såg hos de möss som fått nitrat var, förutom dramatiskt starkare muskler, att de främsta effekterna fanns på underbenets framsida och på en muskel som finns i foten, flexor digitorum brevis.

Andrés Hernández, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi säger i ett uttalande att studien är mycket intressant särskilt för personer som är drabbade av muskelsvaghet. 

Man vill studera om det går att tillämpa de nya upptäckterna vid muskelsvaghet och Andrés Hernández konstaterar att det idag inte finns några kosttillskott med just nitrat. Därför är studien ur ett nutritionsperspektiv intressant och han tillägger även att människor lätt kan tillämpa en “grön kosthållning” genom att äta nitratrik kost som gröna bladväxter och rödbetsjuice. 

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: