Ange ditt sökord

Visst kan hundra slicka i sig alkohol, men faktum är att det är mycket vanligare att de blir alkoholpåverkade av att ha fått i sig ojästa degar.  Foto: Shutterstock

Visst kan hundra slicka i sig alkohol, men faktum är att det är mycket vanligare att de blir alkoholpåverkade av att ha fått i sig ojästa degar. Foto: Shutterstock

Julbaket som kan utgöra livsfara för ditt husdjur

Saffransbullarna är ett gott och roligt inslag för oss människor, men en direkt livsfara för våra husdjur. Evidensia Djursjukvård varnar för farorna med ojästa degar och klassiska julbakstillbehör. 

Annons:

För hund- och kattägare gäller det att inte lämna bullbaket obevakat.

Ojästa degar blir fylla för hunden

Det lackar mot jul och förberedelserna är i full gång. Det ska bakas, städas och donas inför högtiderna. Men glöm för all del inte att hålla ett vakande öga på din hund, för det många inte vet är att om hundar äter ojäst deg kan det ge samma symtom som vid alkoholpåverkan.

Visst kan hundra slicka i sig alkohol, men faktum är att det är mycket vanligare att de blir alkoholpåverkade av att ha fått i sig ojästa degar. 

Kan leda till medvetslöshet 

När degen jäser i hundens mage kan alkoholhalten i blodet nå flera promille. Allt ifrån berusning och vinglighet till illamående och medvetslöshet kan uppstå som följd. I vissa fall kan hunden agera aggressivt eller apatiskt.

Förekomsten av alkoholförgiftade hundar ökar under november, december och januari på Evidensias djursjukhus och djurkliniker i Sverige.

Russin och korinter kan orsaka njurskador

Men det är inte bara ojästa degar som utgör en fara för djuret, även topping och dekoration som russin och korinter medför en risk. Får de i sig det kan allvarliga symtom som diarré, kräkningar, buksmärtor och slöhet uppstå. Symtomen uppstår oftast inom sex timmar. 

Njurskador kan tillstöta efter 1–3 dygn. Tecken är att hunden eller katten kissar oftare, samt att de kan bli illamående och få dålig andedräkt.

Kontakta veterinär om olyckan är framme

Eftersom det inte finns något motgift mot alkohol så består behandlingen av noggrann övervakning, vätskebehandling och annan behandling beroende på vilka symtom hunden eller katten visar. 

Bästa rådet till dig som är hund- eller kattägare är därför att aldrig lämna degar obevakade. Om olyckan ändå skulle vara framme så ska du kontakta veterinär eller djursjukhus. Om djuret ätit deg, russin eller korinter ska du även försöka uppskatta mängden och informera veterinären.

Undvik bittermandeln!

Ytterligare något man ska se till att djuren undviker att få i sig är bittermandel, som bland annat finns i kakor och mandelmassa. Bittermandel innehåller cyanid som kan vara dödligt för både hund och katt i stora doser. Det som händer är att cellerna inte kan ta upp syre, det kan också uppstå ökad andningsfrekvens, röda slemhinnor, illamående, kräkningar och medvetslöshet.

Inträffar ovanstående ska du genast kontakta närmaste veterinär för rådgivning! Observera också att du inte ska göra några egna försök till att få hunden eller katten att kräkas. 

Inom loppet av 1-3 timmar kan man på djurklinik/djursjukhus försöka få djuret att kräkas upp bittermandeln. 

Annons:

Källor:

Evidensia Djursjukvård

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: