Ange ditt sökord

 Kroppen har ett särskilt stort järnbehov under ungdomsåren, under graviditet eller amning och efter blodförlust. Foto: Shutterstock

Kroppen har ett särskilt stort järnbehov under ungdomsåren, under graviditet eller amning och efter blodförlust. Foto: Shutterstock

Järnbrist – så vet du om du är drabbad

Järn är ett mineral som kroppen behöver som beståndsdel i hemoglobin, proteinet i röda blodkroppar som transporterar syre i kroppen.

Annons:

Järn behövs också för energi och för fungerande muskler och inre organ.

Järn från maten

Kroppen får sitt järn från maten. Järn finns i kött, ägg, fisk och bladgrönsaker. Kroppen har ett särskilt stort järnbehov under ungdomsåren, under graviditet eller amning och efter blodförlust. Friska vuxna män får i sig tillräckligt med järn via maten och utvecklar sällan järnbrist. De har tillräckligt med järn i kroppen för flera års behov även om de inte skulle få i sig någt mer järn alls.

Kvinnor förlorar däremot järn ur kroppen i samband med menstruation, graviditet och amning. Därför löper kvinnor en större risk än män att drabbas av järnbrist och kan behöva ta järn som kosttillskott. Kvinnor som passerat klimakteriet och vuxna män kan i vissa fall lida av järnbrist och detta sker då oftast på grund av blödningar i magen eller tarmarna, i samband med exempelvis magsår eller tarmcancer.

Järnbrist – så vet du om du är drabbad

Med hjälp av provet kan man se om en person lider av järnbristanemi eller hemokromatos. Man kan också följa upp en behandling.

Provet kan vara en del i en allmän hälsokontroll.

Järnbristanemi

Låga värden kan betyda att du lider av järnbristanemi. Anemi kan göra dig svag, trött, grinig, och blek.

Din läkare kommer förmodligen att rekommendera att du tar järntabletter och äter sund, järnrik mat.

Hemokromatos

Vid onormalt höga värden kan du lida av ett tillstånd som kallas hemokromatos. Hemokromatos är ett tillstånd som uppstår när för mycket järn ansamlas i kroppen. Små mängder av järn lagras normalt i levern och hjärtat, men överskott av järn kommer att skada dessa organ.

Det finns två typer av hemokromatos:  Ärftlig eller förvärvad hemokromatos. Den vanligaste formen av hemokromatos är den ärftliga och den är särskilt vanlig hos ljushyade människor, särskilt de med nordeuropeisk härkomst. Ett överskott av järn byggs upp långsamt under hela livet. De flesta människor med hemokromatos får sina första symtom när de är mellan 40 och 60 år gamla. Dessa symtom är trötthet, ledvärk, svaghet, överskott urinering och viktminskning.

Om hemokromatos disgnosticeras tidigt kan den behandlas innan andra problem börjar. Den behandlas genom att man tar bort överskott av järn från blodet, antingen genom att tappa kroppen på blod eller genom att ta ett läkemedel som binder till järn och tar bort det från kroppen. Ärftlig hemokromatos kräver behandling under hela livet. Förvärvad hemokromatos behöver inte ytterligare behandling när den väl åtgärdats en gång.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: