Ange ditt sökord

Peter Schylander, 57, från Norrtälje, har lidit av svår psoriasis sedan 22 års ålder med utslag över hela kroppen. Foto: Shutterstock

Peter Schylander, 57, från Norrtälje, har lidit av svår psoriasis sedan 22 års ålder med utslag över hela kroppen. Foto: Shutterstock

Psoriasis är en kronisk och ärftlig sjukdom och i världen finns cirka 125 miljoner människor som har psoriasis. Foto: Shutterstock

Psoriasis är en kronisk och ärftlig sjukdom och i världen finns cirka 125 miljoner människor som har psoriasis. Foto: Shutterstock

Peter Schylander, psoriasispatient och Enikö Sonkoly, hudläkare och universitetslektor vid Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Shutterstock

Peter Schylander, psoriasispatient och Enikö Sonkoly, hudläkare och universitetslektor vid Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Shutterstock

Internationella Psoriasisdagen: Efter 35 år är Peter äntligen symtomfri

Den 29 oktober firas Internationella Psoriasisdagen i ett 50-tal länder för att uppmärksamma psoriasissjukas situation. I världen finns cirka 125 miljoner människor som har psoriasis och Peter Schylander är en av dom som lever med psoriasis.

Annons:

Med nya läkemedel kan patienter med psoriasis bli helt symtomfria – något som tidigare sällan var möjligt.

– Det är en revolution av psoriasisbehandlingen med nya mediciner som innebär att även patienter med svår psoriasis nu kan bli helt symtomfria. Det är fantastiska framsteg som ger livskvaliteten tillbaka för många patienter, säger Enikö Sonkoly, hudläkare och universitetslektor vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Levt med svår psoriasis i över 30 år

Peter Schylander, 57, från Norrtälje, har lidit av svår psoriasis sedan 22 års ålder med utslag över hela kroppen. Han är en av cirka 50 000 svenskar med medelsvår till svår psoriasis, en grupp som historiskt i stor utsträckning under- och felbehandlats.

– En kollega på jobbet sa att jag såg ut som en stor karta med eksem, så mycket utslag hade jag. Men det värsta var den konstanta klådan och alla hudflagor som ramlade av från min kropp, säger Peter Schylander.

Sedan psoriasisdiagnosen har Peter Schylander bland annat testat ljusbehandlingar under 15 års tid, olika salvor, tjärbehandlingar och kortison men bara fått tillfälliga förbättringar.

– Jag var stamkund för diverse behandlingar och ibland blev det bra ett tag, men sedan kom utslag och eksem alltid tillbaka. Jag fortsatte leva mitt liv som vanligt och blev inte deppig eller så, men resultaten var aldrig helt bra eller långsiktiga och det var såklart väldigt jobbigt, berättar Peter Schylander.

Helt symtomfri

Psoriasis är en kronisk och ärftlig sjukdom som kommer från en inflammatorisk sjukdomsprocess, vilket innebär att det även när det inte är en infektion i kroppen finns en överaktivitet i immunförsvaret. Sedan 2015 är Peter Schylander med i en studie för ett nytt läkemedel som Enikö Sonkoly ansvarar för på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Att vara med i läkemedelsstudier innebär att man får vara med på resan från prövning till att läkemedlet finns godkänt och kan användas av fler. Som studiepatient är man extremt välbevakad och kontrollerad. Läkemedlen som vi testar är oftast i så kallade fas 3-studier, vilket innebär att de redan har testats på ett mindre antal patienter. Det är alltså inget nytt man testar eller ska vara rädd för. Studierna har visat att det nya läkemedlets biverkningar är få och inte speciellt vanliga, det kan handla om infektioner eftersom man vid psoriasis måste hämma en del av immunförsvaret för att kunna behandla, förklarar Enikö Sonkoly.

Peter Schylander fick goda resultat omgående.

– Jag känner mig väldigt trygg att allt följs upp noga och har inte heller märkt av några biverkningar.  Så bra som jag är nu, alltså helt symtomfri, har jag aldrig varit och jag kommer absolut fortsätta ta medicinen så länge det är möjligt, säger han. 

Underbehandlad sjukdom

I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid psoriasis (mars 2019) konstateras att sjukdomen är underbehandlad. En del patienter får samma behandling år efter år, trots att den inte är tillräckligt effektiv.

– Kunskap om sjukdomen och nya behandlingar måste spridas ut i primärvården, det är vårdgivarnas ansvar att se till att läkarna får denna kunskap. Svår psoriasis är inget kosmetiskt problem utan en systemsjukdom som behöver behandlas och remitteras till specialist. Som patient tycker jag man ska fråga sin läkare om det finns något mer att göra, och vad som är målet med behandlingen, säger Enikö Sonkoly.

Fakta

  • Cirka 300 000 svenskar har psoriasis och närmare 50 000 av dessa lider av svår till medelsvår psoriasis.
  • Psoriasis är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar hud, naglar och leder men som också är associerad med ett flertal sjukdomar.
  • Psoriasis kan debutera i alla åldrar men oftast i unga år. Ärftliga faktorer är av stor betydelse för att utveckla psoriasis och sjukdomen är lika vanlig bland kvinnor och män.
  • Psoriasis innebär ofta en hög belastning för den drabbade och påverkan på hälsorelaterad livskvalitet är minst i nivå med flera andra systemsjukdomar. Vid psoriasis är depression, oro och självmordstankar överrepresenterade. 
Annons:

Källor:

Läkemedelsverket, Bakgrundsdokumentation psoriasis 2019.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: