Ange ditt sökord

Implantat av celler till diabetiker

Implantat av celler till diabetiker

Fram till i dag har typ 1-diabetiker varit hänvisade tilldagliga injektioner av insulin under hela livet för att hålla blodsockernivån i schack. Efter flera års intensiv forskning kan fler patienter nu erbjudas celltransplantation som alternativ behandling vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Rikshospitalet i Oslo medverkar sjukhuset i en multicenterstudie finansierad av amerikanska National Institutes of Health, NIH.

Annons:

– Hittills har 17 patienter fått transplantation med insulinproducerande celler, så kallade Langerhanska öar, här på Akademiska sjukhuset. Ungefär hälften har sluppit injicera insulin upp till fem år efter behandlingen. Åtta av tio upplever att de fått ett drägligare, mer självständigt liv, mindre styrt av sjukdomen. Det är en mer skonsam behandling än alternativet, transplantation av hela bukspottskörtlar. Infektionsrisken är något lägre, liksom risken för kirurgiska komplikationer, säger Gunnar Tufveson, läkare vid transplantationsenheten, Akademiska sjukhuset.

Enligt Gunnar Tufveson har ett bekymmer tidigare varit att transplanterade celler dör på grund av bristfällig blodförsörjning efter transplantationen.

– Det nya är att vi tillsätter substansen Dextransulfat, som förhindrar att blodet intill cellöarna levrar sig och öarna dör när de kommer i kontakt med patientens blod, fortsätter han.

Celltransplantationen riktar sig till personer mellan 18 och 60 år med mycket svårskött, instabil typ 1-diabetes, den form som oftast bryter ut i barn – eller tonåren.

Patientens eget immunförsvar har förstört de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln. För att komma i fråga ska patienterna trots bra diabetessjukvård inte ha lyckats få tillfredsställande kontroll av sin sjukdom. De som kommer i fråga får heller inte ha en allvarligt nedsatt njurfunktion.

För flertalet patienter handlar det om flera behandlingar, ofta tre transplantationer, varje gång med celler från en ny avliden donator. Eftersom de transplanterade måste fortsätta ta mediciner som ”trycker ner” det egna immunförsvaret finns alltid en infektionsrisk med i bilden, särskilt det första halvåret.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: