Ange ditt sökord

Hälften upplever illamående under graviditeten. Foto: Shutterstock

Hälften upplever illamående under graviditeten. Foto: Shutterstock

Illamående under graviditeten kopplas till färre missfall

Kräkningar och illamående under graviditeten skulle kunna vara något positivt för vissa.

Annons:

En amerikansk studie som publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine kopplar nämligen illamående i tidig graviditet till färre missfall.

Studerade 800 gravida kvinnor

Bakom studien står forskare vid den amerikanska myndigheten National Institutes of Health. I studien har man studerat cirka 800 gravida kvinnor som fick redogöra för hur de mådde under graviditetens första tid.

Resultatet visade att bland de kvinnor som mådde illa i början av graviditeten var antalet missfall färre.

Tecken på att allt är bra

Inger Sundström Poromaa är överläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i obestetrik och gynekologi vid Uppsala universitet. I en kommentar till studien säger Inger Sundström Poromaa till Sveriges radio att studien bekräftar tidigare vetenskapliga undersökningar.

Forskarna har en hypotes som går ut på att det är graviditetshormon som produceras tidigt i graviditeten som orsakar illamåendet. Även om man inte vet hur kopplingen ser ut säger Inger Sundström Poromaa till radion att man tänker sig att illamåendet är ett tecken på att allt är bra med graviditeten.

En tröst

Även om den nya studien inte är någonting som vården kan använda sig av menar Inger Sundström Poomaa att resultatet från studien kan vara en tröst för gravida som mår väldigt illa. Samtidigt poängterar hon att även om man inte mår illa i början av graviditeten så kan allting vara helt normalt.

Enligt Inger Sundström mår är det ungefär hälften av kvinnorna som mår illa under sin graviditet.

Annons:

Källor:

Sveriges radio Referens:Hinkle, Stefanie N., et al. Association of Nausea and Vomiting During Pregnancy With Pregnancy Loss. JAMA Internal Medicine, 2016. Doi: 10.1001/jamainternmed.2016.5641

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: