Ange ditt sökord

Husdjur ökade den sociala förmågan hos barn med autism

Husdjur ökade den sociala förmågan hos barn med autism

Genom att studera förhållandet mellan husdjur i hemmet och autistiska barns sociala förmåga tycker sig forskare kunna se att det genom att skaffa husdjur går att förbättra barnens sociala förmåga än mer.

Annons:

Studien, som är relativt liten, gällde familjer som skaffade husdjur först efter fem års ålder, inte familjer som redan från början eller tidigare hade husdjur. 

Olika strategier för att främja sociala förmågan

Att öka den sociala förmågan hos autister har länge ansetts vara en nyckelfaktor för att på så vis kontrollera autismen och främja livskvaliteten hos de som har av någon form av autism. 

Tidigare har man använt olika strategier för att arbeta med den sociala förmågan hos just barn, bland annat genom terapi med djur. I den nu aktuella studien har forskarna särskilt tittat på hur närvaro av husdjur i hemmet under en längre tid förändrar det sociala beteendet hos barn med autism.

Olika husdjur ingick i studien

I studien ingick totalt 260 barn i åldrarna 6-16. I den första av två delar studerade man barn som hade haft husdjur i familjen sedan födseln och i den andra delen barn som haft husdjur efter fem års ålder.

Förutom att man studerade barnens sociala interaktioner, kommunikation, beteende och intressen lät man även föräldrarna fylla i ett formulär om barnens relation till husdjuret. Husdjuren som ingick i studien var hundar, katter, en hamster och en kanin.

Förmågan att dela med sig och erbjuda tröst ökade

Vad forskarna såg var att viljan att dela med sig och att erbjuda tröst verkade öka i samband med att det fanns husdjur närvarande. Det gällde dock endast den grupp som efter fem års ålder skaffade husdjur i hemmet. 

Samspel mellan barnen och husdjuren verkade mer intensiva hos de som hade skaffat husdjur efter det att barnet fyllt fem år. Det finns även en möjlighet, konstaterade forskarna, att föräldrarna kan ha skaffat husdjur just för att förbättra sociala egenskaper och därför kan ha tyckts sig se detta och varit partiska i sina enkätsvar.

Förändring i beteendet

En annan förklaring till den förbättrade sociala förmågan kan vara att ett husdjur förändrade beteendet för samtliga familjemedlemmar, något som barn med autism då kan ta efter. 

En av forskarna bakom studien, Marine Grandgeorge vid Centre Hospitalier Regional Universitaire de Brest i Frankrike säger att man behöver ytterligare studier för att bättre förstå mekanismen i förhållandet mellan barn och husdjur. Det finns dock en potential som gör att denna vidare forskning kan motiveras. Särskilt i kombination med att, skriver forskarna enligt Medpagetoday.com, det tidigare funnits bnevis på att husdjur kan förbättra socialt beteende hos barn.

Främst tror man att husdjur kan förbättra självförtroende, känslomässiga relationer och empati hos barn. Och nu även då generellt förbättra de sociala egenskaperna hos barn med autism.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: