Ange ditt sökord

En relation med humoristiska inslag underlättade besöket hos tandläkaren. Foto: Shutterstock

En relation med humoristiska inslag underlättade besöket hos tandläkaren. Foto: Shutterstock

Humor hos tandläkaren hjälper tandvårdsrädda

I en undersökning tog man reda på hur tandvårdsrädda gör för att klara av att gå till tandläkare. En viktig strategi är att tänka optimistiskt och att besöket präglas av humor.

Annons:

Cirka fem procent av de som lider av grav tandvårdsrädsla besöker, trots det, tandläkaren regelbundet. Forskare har nu försökt ta reda på vad som ligger bakom och vilka strategier som de som har tandvårdsrädsla använder sig av för att ta sig till tandläkaren.

En av våra vanligaste rädslor

Tandvårdsrädsla är en av de vanligaste rädslorna i Sverige. Ungefär hälften av befolkningen lider av någon form av tandvårdsrädsla och en del av dessa har grav tandvårdsrädsla.

Det kan leda till att man upplever ett tandläkarbesök som otroligt stressande och kanske till och med väljer att avstå helt från att besöka tandvården. Det i sin tur kan bidra till sämre tandhälsa och andra problem med munhygien.

Fem huvudstrategier

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som i två studier har studerat de strategier som är vanliga när man ska gå till tandläkaren.  Bland annat har man använt sig av ett frågeformulär.

Utifrån svaren man fick kunde man identifiera fem stycken huvudsakliga strategier:

  • Egna utfästelser för att stå ut (att till exempel intala sig själv att man är stark nog trots rädslan)
  • Självdistraktion( att man räknar siffror, gnolar på en melodi, eller löser tankeproblem för att hålla tankarna borta från själva behandlingen)
  • Distansering (att tänka att smärtan egentligen är något helt annat, som till exempel en domning)
  • Bön (att man ber en bön att det snart ska vara över)
  • Optimism (att man försöker tänka sig framåt, hur det kommer kännas när behandlingen är över)

Resultatet av studien visade att det främst var personer med ett optimistiskt tänkande som klarade tandbehandling. Sämre var det för personer som försökte sig på bön eller så kallat katastroftänkande.

Viktigt med humor

Den andra studien som gjordes på området byggde på intervjuer. Man intervjuade ett  antal tandvårdsrädda patienter om vilka sätt de använde för att orka gå till tandläkaren. Det visade sig att humor var en nyckelfaktor.

En relation med humoristiska inslag och en bra dialog mellan tandvårdspersonalen och patienten underlättade inte bara besöket utan även lyfta en del av oron från patienten. Det reducerade bland annat stressen, ökade välmående och skapade en trevlig atmosfär.

I framtiden kommer man att använda sig av resultaten i de två studierna när man tar fram formulär som skulle kunna användas vid behandling av tandvårdsrädsla.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: