Ange ditt sökord

Huden är kroppens största organ och i varje skeende av livet finns olika utmaningar för vår hud.  Foto: Shutterstock

Huden är kroppens största organ och i varje skeende av livet finns olika utmaningar för vår hud. Foto: Shutterstock

Det är inte enbart de aktiva ingredienserna som har betydelse för hudvård som gör skillnad, även formulan som ingredienserna blandas tillsammans med påverkar huden. Foto: Shutterstock

Det är inte enbart de aktiva ingredienserna som har betydelse för hudvård som gör skillnad, även formulan som ingredienserna blandas tillsammans med påverkar huden. Foto: Shutterstock

Idag har våra hudvårdsrutiner fler steg än bara för ett par årtionden sedan. Foto: Shutterstock

Idag har våra hudvårdsrutiner fler steg än bara för ett par årtionden sedan. Foto: Shutterstock

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?

För att du lättare ska kunna veta hur du ska vårda och sköta din hud är det bra att känna till vad som kännetecknar olika hudtyper och hudtillstånd.

Annons:

Huden är kroppens största organ och i varje skeende av livet finns olika utmaningar för vår hud.

Hyaluronsyra – kroppseget ämne

Den unga personen kan ha problem med fet hud och kanske till och med acne. I takt med att vi åldras får vi mycket tunnare och känsligare hy, som behöver längre tid för att återhämta och reparera sig. Huden blir även torrare på grund av hormonförändringar. För kvinnor har halterna av kollagen och elastin mycket med östrogenet att göra, liksom hyaluronsyran.

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne med förmåga att binda vatten. Hälften av kroppens Hyaluronsyra finns i huden, främst i de djupare lagren. En bra fuktbalans främjar cellförnyelsen.

Hudvård utgörs av din livsstil

Man brukar räkna med att ungefär 75 procent av den hudvård vi bedriver utgörs av livsstil, men resten kan vi påverka och bearbeta med rätt produkter. Att inte röka, att träna regelbundet och att äta rätt är viktiga faktorer.

Men lika viktigt är att sova ordentligt. En mängd olika processer sker i kroppen när vi sover, som påverkar vår hud.

Kollagen – ger huden dess elasticitet

Kollagenproduktionen ökar nattetid, det protein som ger huden dess elasticitet. Under sömnen är det därför bäst att använda fuktgivande hudvård som innehåller Retinol, vilket är ett effektivt A-vitamin som genom små molekyler har en förmåga att penetrera huden på djupet. När huden tar upp molekylerna förvandlas de till A-vitaminsyra och har positiva egenskaper mot bland annat acne, psoriasis, solskador och rynkor.

En annan ingrediens att hålla utkik efter är Antarcticine. Det är en riktig kollagenboostare som även kickar igång cellförnyelse och produktionen av elastin, som är ett protein i bindväven och som även det bidrar till hudens elasticitet. Antarcticine upptäcktes för första gången sommaren 1988 av spanska forskare som analyserade havslera i Antarktis. En av bakteriestammarna förvandlas i en tillväxtfas till ett glykoprotein, vars främsta egenskap är att den skyddar huden mot intensiv kyla. Något vi verkligen behöver här i norden.

B-vitaminer behövs

Andra djupgående ingredienser som med fördel kan få bearbeta huden är olika sorter B-vitaminer. Ett exempel är Niacinamide (B3) bidrar till att minska storleken på porer, minskar de fina linjerna och trollar bort en ojämn hudton.

Salicylsyra kan också kallas för BHA, har främst en exfolierande effekt och hjälper till att läka solskadad hud.

Formulan påverkar huden

Det är inte enbart de aktiva ingredienserna som har betydelse för hudvård som gör skillnad, även formulan som ingredienserna blandas tillsammans med påverkar huden. Orkidévatten anses som en lämplig bas istället för alkohol eller silikon.

Orkidévatten fungerar även som en transparant slöja som förhindrar att huden släpper ifrån sig fukten.

Tips för olika hudtyper – vilken hudtyp är du?

I dag har forskningen kommit långt kring vår hud och vilka ämnen som den mår bra av. Vi vet mycket mer och har funnit flera ingredienser som påverkar oss positivt. Därför har ofta våra hudvårdsrutiner fler steg i dag än bara för ett par årtionden sedan. All information kan verka förvillande, men bortom bokstavs-kombinationerna finns verklig hjälp som är steg i rätt riktning mot en klarare och friskare hy.

Här får du tips för olika hudtyper:

Ung hy Unga personer har ofta en överproduktion av talg. Och för många unga kvinnor är make up en viktig del av vardagen. Därför är en långtidsverkande kräm att föredra med antiinflammatoriska egenskaper, samtidigt som det är en fördel om den även kan fingera som make-up bas.

Tips: Leta efter aktiva ingredienser som Boerhavia difusa, ett ämne som utvinns ur en indisk växt. Kojisyra Dipalmetate, ett naturligt ämne som produceras av olika svampar och används i hudvård för dess utjämnande och uppljusande egenskaper, samt hämmar melaninbildning. Vitamin A , vitamin B3 samt 6 hämmar talgproduktion. Tea Tree oil är antiseptisk.

Mogen hy Äldre personer behöver hålla uppe fuktnivån, hämma nedbrytning av enzymer och återskapa hudens elasticitet. Liksom för alla hudtyper behövs även skydd mot fria radikaler samt solskydd.

Tips: Sök ingredienser som Marine Collagen, ett kollagen som utvinns ur fisk. Denna kollagen binder vatten och absorberas 1,5 gånger mer effektivt av huden än andra kollagensorter, beroende på att marint kollagen har mycket små molekyler. Sök även Sheasmör Butyrospermum parkii, som har antiinflammatoriska egenskaper, samt Vitamin E, som hindrar fria radikaler och därmed utgör ett visst skydd för åldrandeprocessen. Myrtus Communis, en Myrten som stimulerar cellernas metabolism.

Trött hy För att få lyster ska blodcirkulationen stimuleras och döda hudceller exfolieras. Huden behöver också extra mycket fukt.

Tips: Sök Vitamin A som har en lugnande effekt på irriterad hud och som stimulerar produktion av den egna kollagenen. Glykolsyra exfolierar döda hudceller, löser upp keratin mellan cellerna och hjälper till att öka cellförnyelsen. Var också noga med produktens PH-värde, som bör ligga runt 3,5.

Känslig hy Den känsliga och reaktiva huden behöver både närande och lugnande ingredienser. Hudens naturliga förnyelseprocess ska stimuleras och den naturliga fuktbalansen skyddas. Känsligheten kan vara permanent, eller ha uppstått i samband med en behandling, såsom laser eller kemisk peeling.

Tips: Bra ingredienser är Boerhavia Diffusa. Lysine som är en lugnande och reparerande aminosyra som även stärker det lipidiska skyddet. Panthenol är en B-vitamingrupp som stimulerar kollagenproteiner och fibroblaster, vilket är den vanligaste cellen i mellanhuden. Bisabolol och Azulene är kamomillolja som verkar avsvällande och återbyggande. Orkidévatten lugnar och bevarar fukt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: