Ange ditt sökord

Forskarna anser att det måste göras fler studier på äldre med hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Foto: Shutterstock

Forskarna anser att det måste göras fler studier på äldre med hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Foto: Shutterstock

Hjärtsvikt och ålder kan påverka chansen att överleva vid hjärtinfarkt

Att risken för hjärtinfakt kan vara påtaglig när man blir till åren har aldrig varit någon hemlighet. En avhandling vid Umeå universitet visar nu att åldern och förekomsten av hjärtsvikt till och med är avgörande för utsikterna att överleva en eventuellt akut hjärtinfakt.

Annons:

Det visade en studie på över 500 patienter med fokus på blodproppsbildning vid just akut hjärtinfarkt.

Kombinationen hjärtsvikt och nedsatt njurfunktion

Det man såg var inga upplyftande resultat: knappt 40 procent som drabbats av hjärtsvikt var vid liv efter två år senare. Och kombinationen hjärtsvikt och och nedsatt njurfunktion ledde till ännu sämre utfall.

– Det måste göras fler studier på äldre med hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Det är också av största vikt att dessa patienter kommer med i de nationella kvalitetsregistren, vilket knappast är fallet idag, säger Angelo Modica.

För att minska skadorna vid en hjärtinfarkt är det viktigt att snabbt lösa upp den blodproppsbildning som uppstår i något av hjärtats kärl. Blodproppsbildningen hindrar blodtillförseln och leder till syrebrist i hjärtmuskeln och till slut att den helt enkelt dör. En viktig del av behandlingen är användandet av läkemedel som hundrar blodplättarna från att bilda dessa proppar.

Diabetiker och patienter med pågående infektion

Den nu aktuella avhandlingen visar att den akut inflammatoriska reaktionen man får vid en akut hjärtinfarkt faktiskt bidrar till mer aktiva blodplättar. Diabetiker och patienter med pågående infektion uppvisade mest aktiva blodplättar, alltså en av de farligaste faktorerna vid en hjärtinfarkt.

Att dessa blodplättar aktiveras kan vara en bidragande orsak till att patienten drabbas av ytterligare hjärtinfarkter, stroke och död.

Risken mycket hög 

Även tidigare studier och forskning har visat att risken för stroke och ytterligare hjärtinfarkt är mycket hög dagarna efter att man har drabbats av en akut hjärtinfarkt.

En bidragande orsak till detta kan vara just att den inflammatoriska reaktionen i kroppen gör att blodplättarna inte är tillräckligt hämmade.

Fakta


Avhandlingen försvarades av Angelo Modica är forskare vid Inst. för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, och klinisk verksam som hjärtspecialist vid Östersunds sjukhus.
Hjärtsvikt = nedsättning av hjärtats förmåga att pumpa blod

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: