Ange ditt sökord

Hjärtsjuka patienter lyssnar inte på sin läkare

Hjärtsjuka patienter lyssnar inte på sin läkare

Patienter som har drabbats av hjärtinfarkt ändrar inte sin livsstil efter operationen. De äter inte nyttigare mat eller motionerar mer, enligt en ny undersökning. 

Annons:

Många patienter fortsätter att stressa, röker vidare i samma takt som tidigare, äter osunt och motionerar för lite, vilket leder till ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Hjärtsjuka patienter tar inte till sig den information som de får från sjukvården om att det är viktigt att ändra sin livsstil då det påverkar deras hälsa negativt. Från tidigare forskning vet man att de patienter som inte lägger om sin livsstil efter att man har drabbats av hjärtinfarkt är risken betydligt högre att bli sjuk framöver. 

Ny undersökning av hjärtsjuka patienter

Över tusen patienter från olika delar av Sverige har varit med och svarat på enkätfrågor efter att de har genomgått en ballongvidgningsoperation efter en hjärtinfarkt. Resultatet visar på att majoriteten av patienterna ansåg att den främsta orsaken till att de har blivit sjuka inte berodde på livsstilen, utan på ärftliga faktorer. Dessutom såg de flesta sig som friska mindre än två månader efter ingreppet. Endast tre personer av tio som svarade ansåg att anledningen till hjärtinfarkten berodde på hur de motionerar, röker och osunda kostvanor.

Sjukvården behöver bli bättre

Joep Perp, professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet och ansvarig för studien, anser att sjukvården behöver bli bättre med information och arbeta mer med kommunikation med patienterna. Vården behöver förmedla vikten av förändring av livsstil. Att vården behöver lära sig nya metoder för att förmedla kunskap och information till patienterna om vilka negativa effekter deras leverne har för deras hälsa. 

Information om hjärta- och kärlstudien

Studien som Hjärt-Lungsjukas Riksförbund står bakom bygger på 1073 enkätsvar de har fått in ifrån patienter som har behandlats med ballongvidgning efter akut hjärtinfarkt. Genomsnittsåldern på patienterna som deltog är 66 år och majoriteten av de svarande är män. 

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: