Ange ditt sökord

Många hundar är duktiga att simma men det är trots det bra att veta vad du ska göra om olyckan är framme och hunden behöver din hjälp. Foto: Shutterstock

Många hundar är duktiga att simma men det är trots det bra att veta vad du ska göra om olyckan är framme och hunden behöver din hjälp. Foto: Shutterstock

Hjärt- lungräddning hund

Om hundens andningsvägar blockeras eller om den slutar andas är det oerhört viktigt att du hjälper den.

Annons:

Du kan göra konstgjord andning på din hund genom att antingen trycka med händerna på hundens bröstkorg eller genom mun mot nos metoden. Även om det inte spelar någon roll om du ger hunden konstgjord andning ifall hjärtat slutat slå ska du ändå börja där eftersom det faktiskt innebär att göra något konkret. Fyra minuters andningsuppehåll innebär dessutom att hunden får bestående skador på hjärnan. När du fått igång eller försökt få igång andningen en stund kan du kontrollera hundens puls.

Mun mot nos metoden 

Obs! Det är jätteviktigt att inte blåsa eller trycka för fort utan du måste vänta och se så att lungorna fylls upp ordentligt.

 1. Rengör svalget och dra fram tungan.
 2. Håll ihop munnen och blås i nosen.
 3. Stor hund 6-8 inblås per minut. Liten hund 12-20 inblås per minut.

Tryck på bröstkorgen

Obs! Det är jätteviktigt att inte blåsa eller trycka för fort utan du måste vänta och se så att lungorna fylls upp ordentligt.

 1. Hunden ligger på sidan.
 2. Tryck med båda händerna formade till en trekant (så att trycket fördelas och du inte riskerar att trycka sönder något).
 3. Vänta 3-5 sek mellan trycken.

Blockerade andningsvägar

Blockeras hundens andningsvägar av något; öppna munnen, dra ut och tryck tungan nedåt och försök få ut det som fastnat. Veterinär Ylva Trygger säger på Agria Djurförsäkringars hemsida att trubbnosiga hundar och de med breda käkar har ibland vad som kallas en lång, mjuk gom. Då kan gommen och struplocket fasta i varandra när hunden hässjar och då gäller det för dig att föra in fingrarna så långt bak i gommen du kan så att det släpper, berättar Ylva.

Om ett föremål fastnat så långt ned att du inte får tag i bör du vända upp och ned på den och försöka tömma ut det. En stor hund som du inte orkar lyfta kan du istället tippa över på sidan men huvudet nedåt.

Drukningstillbud 

Många hundar är duktiga simmar men ibland kan olyckan vara framme. Hunden kan falla i vattnet och/eller gå igenom isen på vintern och inte ta sig upp. En pool utgör även det en risk eftersom det kan vara mycket svårt för hunden att ta sig upp över kanten. Tar du med dig hunden på en båt (även kanoter och mindre vattenburna fordon) ska du alltid förse hunden (och dig själv) med flytväst!

 • En hund som håller på att drunkna drar ofta ned vatten i lungorna vilket inte alls är bra för den.
 • Att försöka få upp en panikslagen eller medvetslös hund ur vattnet är verkligen inte det lättare.

När du klarat av att få upp din hund ur vattnet bör du göra såhär: 

 • Om det är en liten hund håller du den upp och ned i bakbenen så att vattnet i lungorna kan rinna ut.
 • En stor hund som inte kan lyftas i bakbenen får man istället försöka lägga på sidan med huvud och hals lägre än bålen för att få ut eventuellt vatten.

Dra fram tungan och se till att inget täpper till luftstrupen. Använd fingrarna för att kontrollera om gräs, sand, lera eller liknande finns i hundens mun men ta det försiktigt om hunden inte är medvetslös.

 1. Om hunden inte andas, ge konstgjord andning (se tidigare i artikeln)
 2. Torka hunden så att den blir varm.
 3. Kontakta veterinär och påbörja transport till djursjukhus/veterinär.
Annons:

Källor:

Agria djurförsäkringar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: