Ange ditt sökord

Läkaren Henry Heimlich blev känd under 1970-talet för sin Heimlichmanöver, en teknik som räddar liv på människor som satt i halsen. Foto: Shutterstock

Läkaren Henry Heimlich blev känd under 1970-talet för sin Heimlichmanöver, en teknik som räddar liv på människor som satt i halsen. Foto: Shutterstock

Heimlichmanöverns upphovsman, Henry Heimlich, har avlidit

Hans teknik har räddat hundratals människor från att kvävas. Nu har mannen som introducerade och gav namn åt Heimlichmanövern avlidit. Henry Heimlich blev 96 år gammal.

Annons:

Han avled på ett sjukhus i Cincinnati, USA, efter att ha drabbats av en massiv hjärtattack.

Det är är Heimlichmanövern 

Läkaren Henry Heimlich blev känd under 1970-talet för sin Heimlichmanöver, en teknik som räddar liv på människor som satt i halsen.

Tekniken går ut på att man ställer sig bakom personen, fattar händerna under bröstkorgen och trycker snabbt och kraftigt inåt och uppåt. Det åstadkommer en luftstöt som kan få föremålet som fastnat i halsen att tryckas upp i munhålan.

Tekniken var resultatet av hans forskning som han påbörjade efter att han läst om att nästan 4 000 amerikaner årligen dog av kvävning på grund av mat eller små föremål som fastnat i luftvägarna.

Bara använt sin egen teknik en gång

Bland de många människor som räddats med hjälp av Heimlichmanövern återfinns USA:s före detta president Ronald Reagan, skådespelarna Goldie Hawn och Elizabeth Taylor och artisten Cher.

Själv har Henry Heimlich bara behövt använda sin egen teknik en enda gång. Det var i maj 2016 då han fick hjälpa sin bordsgranne på sitt äldreboende då hon satte en matbit i halsen. 

Äldreboendet var också den plats där Henry Heimlich spenderade sin sista tid i livet. Han efterlämnar två söner och två döttrar.

Annons:

Källor:

Dagens Medicin, SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: