Ange ditt sökord

Många kosmetiska produkter för barn är felmärkta eller saknar märkning helt. För barn kan felmärkta produkter i värsta fall ge allergiska reaktioner. Foto: Shutterstock

Många kosmetiska produkter för barn är felmärkta eller saknar märkning helt. För barn kan felmärkta produkter i värsta fall ge allergiska reaktioner. Foto: Shutterstock

Halloweensminket kan ge allergiska reaktioner

Inför Halloween ökar utbudet av smink till barn i leksaksaffärerna. Läkemedelsverket varnar dock för att det slarvas med märkningen på kosmetiska produkter för barn, något som kan leda till allergiska reaktioner och allergiutveckling. 

Annons:

Med anledning av det ska Läkemedelsverket, tillsammans med miljökontrollanter, börja kontrollera att affärerna lever upp till de regler och lagar som finns för kosmetiska produkter riktade till barn.

Så vet du om det är leksak eller kosmetisk produkt

Leksaker och kosmetiska produkter har inte samma regler vad gäller märkning och ibland kan det vara svårt att avgöra vilken utav dem det är. Ett enkelt sätt att ta reda på det är att se till användningsområdet.  

Enligt Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket, är alla produkter som ska användas på huden, i håret eller på naglarna en kosmetisk produkt. Det innebär också att produkten ska ha en innehållsförteckning, eventuella varningstexter och instruktioner skrivna på svenska. 

Riskerna med felmärkta produkter 

En granskning som SVT nyheter lät göra på diverse butiker som säljer halloweensmink visade däremot att många kosmetiska produkter för barn var felmärkta eller helt saknade märkning. 

Även Läkemedelsverket har märkt av bristerna på exempelvis barnsmink, nagellack, låtsastatueringar och glitterpennor. För barn kan de här felmärkta produkter i värsta fall ge upphov till allergiska reaktioner eller utveckling av sådana, varnar Tomas Byström.   

Läkemedelsverket utför stickprovskontroller 

Som säljare av kosmetiska produkter riktade till barn är man ansvarig för att produkten har rätt märkning. Tomas Byström menar dock att många av bristerna säkert görs på grund av okunskap, framförallt de gånger då produkten ligger på gränsen mellan leksak och kosmetisk produkt. 

Läkemedelsverket, som är tillsynsmyndighet för kosmetiska produkter för barn, har därför börjat med stickprovskontroller i 110 kommuner för att se till att regler och lagar efterlevs ute i handeln. Tillsynsprojektet heter Barnkoll och pågår fram till 2017. Först då vet man hur stort problemet med märkningen är. 

En viktig aspekt av rätt märkning med innehållsförteckning, användningsinstruktioner och eventuella varningar är att konsumenten kan göra ett mer medvetet val, säger Tomas Byström.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: