Ange ditt sökord

Hårtransplantation

Hårtransplantation

Hårtransplantation är den enda behandlingen mot håravfall som ger permanent resultat. Vid en hårtransplantation flyttar man de befintliga hårsäckar från bakhuvudet till området där hår saknas. De flesta män som lider av ärftligt håravfall med skallighet eller djupa vikar ovanför tinningarna kan förvänta sig goda resultat av en hårtransplantation. Även kvinnor som lider av symptom liknade manligt håravfall kan behandlas.

Annons:

Vad är hårtransplantation

Hårtransplantation är ett kirurgiskt ingrepp där hår från nacke och tinningar flyttas och “planteras” om på de kala partierna högre upp på hjässan där de växer fast. Dessa hårsäckar sitter kvar och fortsätter producera nytt hår också efter en transplantation och resultatet blir därför livslångt.

För vem fungerar hårtransplantation

De flesta män som lider av ärftligt håravfall med skallighet eller djupa vikar ovanför tinningarna kan förvänta sig goda resultat av en hårtransplantation. Även kvinnor som lider av symptom liknade manligt håravfall kan behandlas. Vissa personer kan dock förvänta sig bättre resultat än andra. Det som påverkar resultatet beror på hur mycket hår som går att transplantera det vill säga hur mycket sido- och nackhår som patienten har tillgängligt samt hur tjockt detta hår är. Hur mycket hår som behövs beror på hur stor yta som skall täckas samt vilka önskemål om tjocklek på håret som patienten har.

Vilka metoder används

De två mest moderna och effektiva metoderna för hårtransplantation
• FUE/FUT (Follical Unit Extraxtion) innebär att enskilda hårsäckar plockas ut var för sig ur nack- och tinninghåret och placeras på hjässan.

• STRIP-metoden innebär att en hudremsa som innehåller ett stort antal hårsäcksgrupper tas ut i nacken varpå hårsäckarna separeras för att sedan placeras ut på hjässan. Snittet som uppkommer i nacken sys ihop och läker omärkbart eftersom ärret döljs av nackhåret.

• I korthet kan sägas att FUE/FUT är dyrare och lämpar sig bäst för behandling av mindre områden. STRIP-metoden är betydligt billigare och effektivare för behandling av större områden.

Efter transplantationen

Efter ungefär två månader börjar de transplanterade hårsäckarna att växa på sin nya plats och det växande håret blir synlig. Efter 6-8 månader har håret normalt sett växt så pass att man kan se det slutgiltiga resultatet. Hårsäckarna fortsätter att producera hår och det transplanterade håret slutar aldrig att växa.

Läs mer om håravfall här

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: