Ange ditt sökord

Korsord och sudoku i all ära, men den bästa hjärngymnastiken är faktiskt att röra sig fysiskt om man vill hålla hjärnan i trim. Foto: Shutterstock

Korsord och sudoku i all ära, men den bästa hjärngymnastiken är faktiskt att röra sig fysiskt om man vill hålla hjärnan i trim. Foto: Shutterstock

Håll hjärnan i trim med träning

Soffpotatisar bör göra sig besväret att röra på sig, om inte för den fysiska formen så för hjärnans skull. Det efter att amerikanska forskare har visat att hjärnan åldras snabbare om man inte tränar. 

Annons:

Korsord och sudoku i all ära, men den bästa hjärngymnastiken är faktiskt att röra sig fysiskt. Det säger psykiatriöverläkare Anders Hansen, som har specialiserat sig på hur träning påverkar vår hälsa.

Studie på över 1500 personer

I den aktuella studien har amerikanska forskare kopplat minskade hjärnvolymer till att man tidigare har levt ett stillasittande liv. Under 20 år följde forskarna 1583 personer då de mätte deras kondition och hjärnstorlek. Konditionen testades genom att studiedeltagarna fick springa på ett löpband och få sin syreupptagningsförmåga mätt samt hur länge de orkade springa på löpbandet. Till det gjordes en magnetkameraundersökning på hjärnan. Med en sådan kan man se hur hjärnas storlek förändras över tid och hur den rent konkret påverkas av motion.

Dålig kondition gav minskade hjärnvolymer

20 år efter den första mätningen gjorde forskarna en uppföljning för att se förändringen. De personer som under den tiden hade utvecklat andra sjukdomar uteslöts. Sammanställningen visade att de personer som presterade sämst på konditionstestet, och dessutom hade högt blodtryck, var de som också hade minskade hjärnvolymer. Åtta enheter försämrat resultat på löpbandet resulterade i en minskad hjärnvolym som kan jämföras med två års åldrande. Rörelse är alltså av stor betydelse om man vill hålla hjärnan pigg och alert.

Bra att rusta hjärnan inför åldrandet

I takt med det naturliga åldrandet krymper våra hjärnor, ofta med följder som dåligt minne och fattningsförmåga. Det finns också en ökad risk att drabbas av Alzheimers eller andra demenssjukdomar, men med en fysiskt stark hjärna blir man bättre rustad. Motionens positiva inverkan på våra celler gör att Anders Hanson hoppas att fler ska bli medvetna om att träning inte bara har inverkan på midjemåttet utan även på hur snabbt hjärnan åldras. Han menar att fysisk aktivitet är den viktigaste insatsen vi kan göra för vår hjärna.

Annons:

Källor:

SVT nyheter 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: