Ange ditt sökord

Vid ett hjärtstopp är det viktigt att förbipasserande människor vet var en hjärtstatare finns placerad. Foto: Shutterstock

Vid ett hjärtstopp är det viktigt att förbipasserande människor vet var en hjärtstatare finns placerad. Foto: Shutterstock

Här gör hjärtstartaren störst nytta

Bästa platserna att placera ut hjärtstartare på är vid bankomater och på kaféer. Där skulle de göra störst samhällsnytta menar kanadensiska forskare.

Annons:

Både uttagsautomater och kaféer är regelbundet besökta platser, men också platser där många hjärtinfarkter sker. 

Hjärtstartare kan rädda liv

Vid ett hjärtstopp är varje sekund värdefull. Risken att dö ökar nämligen med tio procent för varje minut. Därför är det viktigt att en hjärtstartare finns i närheten och att förbipasserande människor vet var den är placerad. Det gör man inte alltid, men däremot vet man ofta var närmaste bankomat eller kafé ligger. Därför menar forskarna att det också är där hjärtstartarna borde placeras. 

Dessutom har bankomater och kaféer ofta generösa öppettider vilket gör de mer tillgängliga. 

Bankomat och kafé högriskplatser för hjärtinfarkt

I studien undersökte forskarna över 2 600 fall av hjärtstopp som inträffat utanför sjukhusmiljö i Toronto, Kanada, mellan 2007 och 2015. De valde ut 41 välbesökta platser, däribland affärer, kaféer och snabbmatsrestauranger, och kontrollerade sedan öppettiderna samt hur många hjärtinfarkter som skett inom hundra meter från dessa platser. 

Av sammanställningen att tyda var åtta av tio högriskplatser ett kafé eller en bankomat nära en större bank. Det gör de till strategiskt bra platser för en hjärtstartare. 

Viktigt med hjärtstartare på rätt ställen

Vanligen brukar hjärtstartare finnas i större köpcentrum och på flygplatser, men med de nya fynden hoppas forskarna kunna hjälpa beslutsfattarna att placera hjärtstartare på rätt ställen, det vill säga där de gör störst nytta i samhället. 

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: