Ange ditt sökord

Hämmandet av protein kan visa sig effektivt vid behandling av psoriasis

Hämmandet av protein kan visa sig effektivt vid behandling av psoriasis

Hos psoriasispatienter förekommer proteinet psoriasin betydligt rikligare än hos andra. Detta protein kan nu visa sig vara en nyckelfaktor i jakten på effektivare behandling av psoriasis.

Annons:

Förutom att förekomma i samband med psoriasis tros även psoriasinprotienet spela en roll hos personer som utvecklar bröstcancer.

Blockering av psoriasin

Forskare vid Linköpings universitet har studerat psoriasin och upptäckt att man genom att hämma proteinet skulle kunna minska sjukdomens utbredning och intensitet.

Man har följt samspelet mellan psoriasin, fira syreradikaler och en tillväxtfaktor, VEGF. VEGF bidrar till kraftigt ökad celldelning och inväxt av nya blodkärl (angiogenes). Orsaken till psoriasis är just att cellerna delar sig ohämmat samtidigt som nya blodkärl bildas i de djupare hudlagren.

Forskarna hoppas nu att man ska kunna använda angiogenshämmare som har som mål att stoppa processen. Det är gynnsamt att psoriasin har ett specifikt uttryck i den sjuka psoriasishuden, det kan göra att läkemedel blir selektiva och mer effektiva mot sjukdomen. Något som i sin tur kan bidra till färre biverkningar.

Hopp för tusentals

Med omkring 300 000 personer som lider av psoriasis i dag skulle upptäckten av nya effektivare läkemedel vara en vinst. I dag behandlar man psoriasis med bland annat D-vitamin, cortison och låga doser av cellgift. 

Det finns några antikroppsbaserade läkmedel på marknaden som dock inte är helt fria från eventuella biverkningar. Därför ställer forskarna ett hopp till att man genom att studera proteinet psoriasin ytterligare kan hitta nya och mer effektiva sätt att behandla psorasis. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: