Ange ditt sökord

Den mest uppskattade tjänsten på apoteken var läkemedelsupplysning utöver den som ges vid utlämnandet. Foto: Shutterstock

Den mest uppskattade tjänsten på apoteken var läkemedelsupplysning utöver den som ges vid utlämnandet. Foto: Shutterstock

Hälsotjänsten på apotek som uppskattas mest

Många svenskar är positiva till att erbjudas olika former av hälsotjänster på apotek. Särskilt en hälsotjänst får stort förtroende och stor uppskattning.

Annons:

Mest positiv är man till så kallad läkemedelsrådgivning. Hela 97 procent av de tillfrågade ansåg att det vore jättebra eller att det vore okej att erbjudas läkemedelsrådgivning på apoteket. Det skriver Dagens medicin.

Viktig funktion

Totalt 1 000 personer ingick i opinionsundersökningen som utfördes på uppdrag av Apoteksföreningen.

När det kom till läkemedelsrådgivning så gällde det rådgivning utöver den ordinarie som sker i samband med att kunderna hämtar ut sina läkemedel. Vid en pressträff menade Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, att det är självklart att läkemedelsrådgivning förekommer på apoteken och att man har en viktig funktion att fylla. 

Läkemedelsgenomgång för gravida

Av de hälsotjänster som kan utföras på apotek låg rådgivning om läkemedel i topp och var det som de tillfrågade var mest positiva till.

I Tyskland har man tagit läkemedelsrådgivning ett steg till genom att apotek håller läkemedelsgenomgång för gravida, något som apoteken får ersättning av staten för att genomföra. 

Blodtrycksmätning och hjälp till rökstopp

Andra hälsotjänster som erbjuds på apotek är blodtrycksmätning och hjälp till rökstopp. Här var det endast hälften av de tillfrågade som ställde sig positiva till den typen av hälsotjänster. 

Apoteksföreningen anser att staten även i Sverige bör ersätta apoteken för att utföra fler typer av hälsotjänster, bland annat vaccinering. Som exempel tar man upp Irland där apotek fick sköta programmet för influensavaccinering i två år, något som enligt Apoteksföreningen fått goda resultat. 

Har du någon gång gjort en hälsokontroll på ett apotek – svara här.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: