Ange ditt sökord

 Tre av tio läsare på Doktorn.com anger att svullnad i fötter gör det svårt att hitta skor som passar. Foto: GettyImages

Tre av tio läsare på Doktorn.com anger att svullnad i fötter gör det svårt att hitta skor som passar. Foto: GettyImages

Hälften av läsarna saknar en behandling mot svullna ben

Svullna ben och fötter är ett väldigt vanligt bekymmer. Våra artiklar om bekymret tillhör de mest besökta på vår webbsida, och i en enkät har 86 procent av de svarande angett besvär med svullnad i ben och fötter.

Annons:

Våra artiklar om svullna ben och fötter är några av de mest lästa på Doktorn.com. Det är ett mycket vanligt bekymmer, och många söker råd kring vad svullnaden beror på, och vad man kan göra åt den.

I vår enkät om svullna ben och fötter har så många som 3150 läsare svarat och delat med sig av sina erfarenheter. Av dessa läsare var det 86 procent som hade besvär med svullna ben och fötter. Drygt hälften av de som svarade på enkäten hade besvär med både svullna ben och fötter, och tre av tio hade enbart svullna ben.

Svårt att få veta orsaken bakom svullna ben och fötter

I enkäten frågade vi om våra läsare kände till den bakomliggande orsaken till deras svullna ben och fötter, och så många som fyra av tio svarade att de inte känner till vad som orsakat deras besvär. Det avspeglar att det i vården kan vara svårt att i alla fall hitta den bakomliggande orsaken. För många kan det också vara en kombination av flera orsaker som leder till svullnaden.

Fyra av tio läsare angav att de svullna benen och fötterna berodde på för mycket stillasittande. Tre av tio angav övervikt som orsak, och lika många upplevde att det var en läkemedelsbehandling eller sjukdom som orsakat svullnaden.

Svullna ben leder till obehag, smärta och oro

Nästan sex av tio läsare med svullna ben och fötter beskrev tillståndet som en obehaglig känsla, och nästan lika många angav att det oroade dem för att det upplevdes som tecken på någon sjukdom. Drygt tre av tio beskrev att svullnaden medförde smärta. Lika många upplevde att det var ett stort bekymmer att hitta kläder och skor som passar.

Två av tio svarande hade en oro för att svullnaden skulle leda till blodproppar respektive åderbråck.

Hälften saknar behandling mot svullna ben och fötter

Läsarna som svarade på enkäten fick också frågan om hur de svullna benen och fötterna behandlas. Här kunde man ange flera alternativ. Nästan hälften, 47 procent, angav förvånande nog att de inte hade någon behandling alls. Tre av tio svarade att de använde enklare stödstrumpor eller kompressionsstrumpor, och lika många angav att de använde motion och rörelse som behandlingsmetod.

Var femte läsare med svullnad i ben och fötter brukar sova med höjd fotända för att under natten få svullnaden att gå tillbaka, och 13 procent har läkemedelsbehandling för sina svullnader.

Egenvård att prova vid svullna ben och fötter

Har du besvär med svullnad av ben och fötter, och det är nytillkommet eller akut påkommet, ska du söka vård. Det gäller särskilt om det bara är det ena benet eller foten som svullnat.

Har du mer långvariga besvär, och kanske redan varit hos läkare för bedömning, finns det en del du kan prova själv för att lindra:

Benen i högläge

Lägg upp benen på en stol eller pall när du sitter, eller lägg benen på en kudde när du ligger i sängen. När ben och fötter är i en position där de befinner sig högre upp blir det lättare för kroppen att föra tillbaka blodet upp till hjärtat.

Undvik korsade ben

Undvik att sitta med benen i kors. Det blir lättare att pumpa runt blodet och föra tillbaka blod från ben upp till hjärtat om du inte sitter med benen i kors.

Rör på benen

Försök att ta för vana att röra på benen regelbundet. Sitt inte stilla mer än en timme. Res dig och gå omkring, och ta gärna en liten promenad. Muskelarbetet i benen hjälper till att föra tillbaka blodet upp mot kroppen. Regelbunden motion stärker också musklerna i benen och håller cirkulationen i gång.

Rör på fötterna!

Om du behöver sitta stilla länge, på en långresa eller under ett långt möte på kontoret, kan du hålla musklerna i benen igång genom att röra på dina fötter. Trampa mot underlaget, knip med tårna, rotera i fotlederna och vinka med fötterna.

Upp på tå!

Att göra tåhävningar är ett sätta att hjälpa blod och annan vätska att pumpas upp från benen och mot hjärtat. Musklerna i underbenen kramar venerna från utsidan och hjälper till att pumpa blodet uppåt i kroppen. Stå på golvet och gå upp på tå flera gånger, upp och ned flera gånger. Står du i en trappa med hälen utanför trappsteget blir träningen ännu mer effektiv!

Använd stödstrumpor

Stödstrumpor, eller så kallade kompressionsstrumpor, fungerar som ett yttre, kramande stöd och förhindrar att blodet stockar sig i ben och fötter. Ta på dem på morgonen, då brukar svullnaden vara som minst och benen som smalast. Ha alltid stödstrumpor vid långflygningar och vid långa stunder av stillasittande.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: