Ange ditt sökord

 Gustav Mandelmann fick diagnosen artros under sommaren 2019. Foto: TV4 C More

Gustav Mandelmann fick diagnosen artros under sommaren 2019. Foto: TV4 C More

Gustav Mandelmann om sin artros: Man ska vara aktiv

Artros är en av våra största folksjukdomar med närmare en miljon drabbade varav högaktuelle tv-profilen Gustav Mandelmann är en av de drabbade.

Annons:

Artros är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk och kan förekomma i samtliga kroppens leder där det finns brosk. Sjukdomen drabbar inte bara äldre utan kan även drabba dig som tränar väldigt intensivt eller har ett tungt fysiskt arbete.

Artros är ärftligt

Artros tenderar att drabba lederna i höfter, knän, rygg eller fingrar. Ett tidigt tecken är att du upplever smärta i samband med att du anstränger lederna. Leden kan även bli öm och svullen och med tiden kan rörligheten minska allt mer. Gustav Mandelmann fick diagnosen artros under sommaren 2019. Själv tror han att det är en kombination av ärftlighet och det tuffa, dagliga arbetet på den egna gården.

– Jag gick distriktsläkaren och bad dem ta bort en ”bulle” vid knävecket.

Det visade sig vara ledvätska som hela tiden samlades där på grund av artros, säger han i en intervju med tidningen Aftonbladet och fortsätter:

– Det är ärftligt, min mamma hade också det. Men jag har alltid suttit på knä och grävt och planterat. Så det är nog en blandning av egen förskyllan och ärftlighet.

Enorm smärta

Artrosen var så pass grav att läkarna beslöt sig för att byta ut höger knäled och operationen ägde rum för en månad sedan. Gustav Mandelmann berättar för Aftonbladet om den enorma smärtan han sedan upplevde.

– Jag har aldrig haft så ont som efter den här operationen. Det känns som om jag har blivit överkörd av ett traktordäck. Det var jobbigt. Men det var ändå skönt att operationen gjordes i december som är rätt lugn. Det är också flera storhelger som gör att man med gott samvete kan ligga och vila.

Regelbunden rehabilitering

Trots komplikationer i form av en oönskad infektion som har börjat försvinna är han enligt egen utsago på benen igen och nu väntar regelbunden rehabiliteringsträning. Långvarig träning i kombination med information och smärtlindring samt viktkontroll (vid behov) är nyckeln till en god behandling av lätt till måttlig artros. Det finns speciella artrosskolor som hjälper den som är drabbad med tips och råd som underlättar livet. Det är viktigt att man fortsätter att vara aktiv även om det gör ont och istället försöka se om man tillsammans med behandlande läkare kan minska smärtan.

– Jag har precis gjort flera övningar. Man ska vara aktiv och träna knäleden. Har man inte haft problem med knäleden så tänker man nog inte på hur viktig den är. Man kan ju inte gå någonstans eller röra sig utan ett bra knä. Jag har inte kunnat lyfta benet sedan operationen, men nyligen gjorde jag ett stort genombrott och lyckades i liggande position lyfta benet rakt en bit. Det är en enkel sak, men ändå en påminnelse om att man ska vara lycklig när saker och ting fungerar, säger han och fortsätter:

– Nu längtar jag så mycket efter att kunna ta promenader utomhus. Att vara människa är att kunna gå omkring. Nu har jag knappt varit ute på en månad, säger han och berättar att han fått mycket hjälp av hustrun Marie Mandelmann.

Den nya säsongen av ”Mandelmanns gård” har premiär tisdag den 7 januari på TV4 och tittarna kommer märka av artrosen.

Läs mer om orsak, symtom och behandling vid artros.

Annons:

Källor:

Aftonbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: