Ange ditt sökord

Svenskarna, tillsammans med irländarna och schweizarna, är friskare än övriga européer. Foto: Shutterstock

Svenskarna, tillsammans med irländarna och schweizarna, är friskare än övriga européer. Foto: Shutterstock

Grattis Sverige – svenska hjärtan mår bäst i hela Europa

Det visar sig att det inte alls är så att människor på sydligare, varmare breddgrader mår bättre än vad vi gör uppe i norr. 

Annons:

I alla fall enligt en ny upplaga av undersökningen “The European social survey”.

Svarat på frågor om liv och hälsa

The European social survey bygger på svar från 40 000 personer från 20 europeiska länder, av dessa var drygt 2 000 svenskar.

Samtliga har fått svara på frågor om livet och hälsan.

Svenskar i topp

Undersökningen visar att tvärtemot vad man kanske kan tro så är det inte invånare i soliga länder söderöver som mår bäst.

Istället ligger irländarna och schweizarna i topp. På tredje plats kommer faktiskt svenskarna.

Bäst psykisk hälsa i norden

Allra mest depressiv är man i Portugal, där nästan var tredje kvinna uppger att de har varit deprimerade den senaste veckan. Det är dubbelt så mycket som i Sverige. Överlag är invånarna i Syd- och Östeuropa mer depressiva än nordeuropéer.

Bäst psykisk hälsa anser sig norrmän och finländare ha. Där är den psykiska hälsan dessutom jämställd. Annars är det betydligt fler kvinnor än män i Europa som uppger sig deprimerade.

Friskaste i Europa

Svenskarna, tillsammans med irländarna och schweizarna, är friskare än övriga européer. Bland annat hör svenska hjärtan till de friskaste i Europa. 

Svenskarna rör även mer på sig jämfört med genomsnittet bland européer. 

Bäst i klassen

Förutom att svenskarna är både gladare och friskare, trots det lite gråare vädret uppe i norr, är svenskarna också framgångsrika när det kommer till rökavvänjning.

The European social survey visar att svenskarna till och med är bäst i Europa när det kommer till att fimpa då endast 15 procent av svenskarna är rökare. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: