Ange ditt sökord

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Grönkålschips

Grönkål är en kålsort som även fungerar för känsliga magar och en av de nyttigaste grönsakerna vi kan hitta i norden. Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Annons:

Nu är det säsong för grönkål och här bjuder vi på ett magrare alternativ till chips på fredagsmyset! Även gott att servera till mat. Använd favoritkryddan ramslök för vitlökstouch.

Ingredienser

Tillagningstid: 20 min

Portioner: 1 plåt

  • 8-10 st grönkålsblad
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • Flingsalt

Smaksättning

ramslök, chili, paprikapulver, chipotle eller andra örtkryddor.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Skölj grönkålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar. Lägg bladen på en plåt med bakplåts-papper och ringla över olivolja, strö på salt och ev kryddor. Massera in oljan och kryddorna i grönkålsbladen.
  3. Sprid ut bladen i ett jämnt lager. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter tills bladen är krispiga. Se till att de inte bränns.

Tips: För lite extra smak blanda även i en 1/2 dl riven parmesan. Se till att osten fördelas ordentligt. Vill du göra enligt rawfood, sätt in i ugnen på max 42 grader i 10 timmar med ugnsluckan på glänt.

Receptet hämtat ur boken “Lugn mage med grön mat : för dig med IBS” (Bonnier Fakta) av Sofia Antonsson, foto av Ulrika Pousette.
Annons:

Belly Balance grundades år 2011 och drivs av leg. dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med ursprung ifrån vården och med många års erfarenhet av att behandla personer med olika typer av IBS. Idag är Belly Balance experter i Sverige inom behandling av IBS och har tagit in den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP i svensk sjukvård. Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vill bidra till fler lugna och glada magar genom programmet Magbalans, en online-behandling på 11 steg, där över 85% av alla med IBS och orolig mage blir hjälpta. Belly Balance erbjuder olika prenumerationstjänster och medlemskapet inkluderar praktisk behandling online med filmer/kursmaterial, stöd av chatt med dietister, tillgång till FODMAP-listor och recept samt en unik FODMAP-scanner i mobiltelefonen. Läs mer på https://www.bellybalance.se/bli-medlem/ 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: