Ange ditt sökord

Vid en viktnedgång är den stora utmaningen att behålla den nya vikten och för det verkar det finnas ett framgångsrecept. Foto: Shutterstock

Vid en viktnedgång är den stora utmaningen att behålla den nya vikten och för det verkar det finnas ett framgångsrecept. Foto: Shutterstock

Goda vanor som hjälper dig hålla vikten

De flesta som någon gång bantat vet att det är en sak att tappa i vikt och en helt annan sak att behålla den nya vikten. Nu har forskare i USA hittat vad det är för gemensamma faktorer som framgångsrika vikthållare har.

Annons:

Vilken metod man har använt för att gå ned i vikt spelar ingen roll. 

National Weight Control Registry 

Vid en viktnedgång är den stora utmaningen att behålla den nya vikten. Därför bestämde sig kost- och beteendeforskarna Rena Wing och James Hill för att undersöka varför vissa lyckas och andra inte. 1994 startade National Weight Control Registry där de kartlade personer som gått ned 15 kilo och sedan lyckats behålla sin nya vikt i minst femton år. 

Idag innehåller registret över 10 000 personer som har lyckats med bedriften att behålla vikten efter viktnedgång.  

Titta mindre på TV och var aktiv

Det tycks också finnas ett framgångsrecept för att behålla vikten. Metoderna för viktnedgång kunde vara olika, men de har ändå vissa saker gemensamt. Ett knep är att stänga av TV:n och istället hålla sig aktiv. Viktigast är att träna regelbundet, gärna varje dag, men det behöver inte vara några hårda träningspass, snabba promenader räcker. 

Att träning är en viktig faktor känns kanske föga förvånande, men man måste också vara uppmärksam på viktförändringar, menar Rena Wing. Hon säger att kroppen strävar efter att återgå till tidigare vikt, därför behöver man vara vaksam på sin kropp. En gemensam nämnare för de som framgångsrikt höll sin vikt var att de vägde sig minst en gång i veckan. Det går alltså inte att nå sin målvikt och sedan slappna av och tro att den ska stanna där. 

Slarva inte med frukosten 

Frukost varje dag var en annan gemensam faktor, något som många annars hoppar över för att begränsa sitt kaloriintag. Rena Wing menar dock att det kan vara riskabelt i och med att man kan få svårare att kontrollera sina portioner när det vankas lunch och mellanmål. Det finns helt enkelt en risk att man överäter och ger kroppen mer än vad den behöver. 

Vilken metod man väljer för sin viktnedgång spelar däremot ingen roll för sannolikheten att vikten bibehålls, utan det verkar vara att de personer som framgångsrikt lyckats med det har haft vissa vanor som leder till en stabil vikt efter viktnedgång.  

Annons:

Källor:

SVT nyheter 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: