Ange ditt sökord

Gelatin underlättar läkning av hudskador

Gelatin underlättar läkning av hudskador

Att reparera större skador i läderhuden är fortfarande ett svårlöst problem inom plastikkirurgin,men med hjälp av små gelatinbollar har forskare från Linköping nu lyckats få olika typer av celler att växa i vävnaden som behöver läka.

Annons:

I stället för att flytta hud från andra ställen på kroppen eller operera in proteser av icke-biologiska material, blir det allt vanligare att plastikkirurger odlar patientens egna celler för att laga skador. Vid exempelvis brännskador odlas ytterhud från epitelceller som sedan får växa fast på sårytan. Om man däremot behöver få celler att växa djupare ner i huden krävs andra metoder.

Forskargruppen vid Linköpings universitet har studerat olika sätt att odla den aktuella celltypen i ett matrix, en byggnadsställning och därefter fört in den i kroppen. De bästa resultaten har uppnåtts med porösa sfärer i mikroformat (några hundradels millimeter i diameter) som består av gelatin som förekommer naturligt i människokroppen.

– Sfärerna har många fördelar. Enorma mängder celler kan odlas i gelatinet, och materialet kan även injiceras i patienten, säger Fredrik Huss, blivande plastikkirurg som beskriver metoden i sin doktorsavhandling. Alla typer av celler som prövats har växt mycket bra i gelatinbollarna både hudceller, bindvävsceller, broskceller, förstadier till fettceller och bröstkörtelceller.

– Våra resultat skapar enorma möjligheter för mjukdelsreparation. Det är en enklare och mer tillförlitlig metod än den fettransplantation vi använder oss av i dag, säger Fredrik Huss

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 4 2005

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: