Frusen skuldra (kapsulit)

Frusen skuldra (kapsulit)

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2014-07-16
Uppdaterad: 2014-08-18
Författare: Redaktionen

Frusen skuldra är när man får ont i axeln och den efter en tid stelnar och gör att man får en sämre förmåga att röra sig. Orsaken är att ledkapseln som omger och stabiliserar själva axelleden drar ihop sig samt blir stel. Man kan få frusen skuldra i båda axlarna. Det tar ett par månader för sjukdomen att utvecklas och den brukar även läka ut av sig själv, men det brukar ta lång tid.

En frusen skuldra kan från det att besvären börjar till att det är helt läkt ta två till tre år.

Symtom på frusen skuldra

Det symtom som visar sig allra först är att axeln gör ont när man rör den. Ju längre tiden går desto stelare blir den och det är svårt att röra axeln. Det brukar göra som mest ont när man ska ligga ner och sova. 

Behandling av frusen skuldra

Oftast räcker det med smärtlindring samt sjukgymnastik för att behandla en frusen skuldra. Läkaren kan ge bäst råd om vilka mediciner man bör ta och hur mycket och ofta. Man brukar i normalfall använda sig av vanliga värktabletter. I början av sjukdomen kan man dock få kortison som gör att smärtan lindras. Om man går hos sjukgymnast så kan man också få smärtlindring i form av kyla, värme, akupunktur eller med en så kallad transkutan elektrisk nervstimulering som kallas tens. Dessutom får man bra råd om vilka rörelseövningar man ska göra. Ibland kan det vara så att man måste operera axeln, men det är väldigt ovanligt.

Det kan ta väldigt lång tid att bli frisk från frusen skuldra. Man brukar räkna med att det tar två till tre år att bli helt frisk från det att man har blivit drabbad. Sjukdomen delas in i tre faser. I den första fasen som tar mellan ett par månader till ett halvår så får man en ökad stelhet samtidigt som man har smärta i axeln. Fas två kallas för den stela fasen och kan vara i ett par månader upp till ett helt år. Fas tre är då man börjar få tillbaka rörlighet i axeln, men det är en något sämre rörlighet än vad man hade innan sjukdomen inträffade. Denna läkningsfas tar mellan ett halvår upp till ett år men kan pågå längre.

Övrigt om frusen skuldra

De personer som vanligen drabbas av frusen skuldra är personer mellan 40-60 år och det är fler kvinnor än män som blir drabbade. Om man är högerhänt så brukar det vara den vänstra axeln som drabbas och tvärtom. Det finns de som drabbas av frusen skuldra på båda sidor men det är ovanligt att det sker på en och samma gång.

Man räknar med att det är ca tre av hundra som drabbas av frusen skuldra och man vet inte riktigt orsaken till att man får det. Dock vet man att om man har diabetes så ökas risken för att få denna sjukdom. Efter att man har blivit frisk från frusen skuldra så kan man ha kvar en viss del värk och stelhet i axeln, men detta påverkar sällan ens vardagsliv.

 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress