Ange ditt sökord

Den vänstra hjärnhalvan står för analytiska förmågor medan den högra hjärnhalvan ansvarar för konstärlig förmåga och synförmåga. Foto: Shutterstock

Den vänstra hjärnhalvan står för analytiska förmågor medan den högra hjärnhalvan ansvarar för konstärlig förmåga och synförmåga. Foto: Shutterstock

Från topp till tå – allt om hjärnan

Människohjärnan måste vara bland det mest komplexa i hela universum. Tänk vilket mysterium det är!

Annons:

Den ungefär ett kilos stora klumpen som kallas hjärnan, som skapar känslor, lagrar minnen och styr allt som händer i kroppen. Man kan säga att din hjärna är DU. På senare år har hjärnforskning visat att vi har större kapacitet än vad man tidigare trott och att det kan vara lika viktigt att ”träna” hjärnan som att träna kroppen. Att lösa korsord, spela schack och skriva sina memoarer kan vara det som behövs för att hjärnan ska hålla sig alert så länge som möjligt.

Visste du att …

… hjärnan är människokroppens mest komplexa del och väger 1,2-1,4 kilo.

… i hjärnan finns över 100 miljarder nervceller som kan skicka signaler till tusen andra celler med en hastighet av cirka 300 kilometer i timmen.

… hjärnan fungerar bäst om du äter en välballanserad kost. Annars kan du bli glömsk, överkänslig, eller få yrsel.

… sömnen styrs av hjärnan. Om du sover dåligt en natt blir du trött och hängig. Efter två sömnlösa nätter får du svårt att koncentrera dig. Flera sömnlösa nätter gör att du får hallucinationer.

… den vänstra hjärnhalvan vanligtvis står för analytiska förmågor som logik, språk och matematik.

… den högra ansvarar för konstärlig förmåga och synförmåga som färger, former och mönster. Det är därför som en skada i hjärnan kan yttra sig på så många olika sätt beroende på var skadan sitter.

Hjärnan är väl skyddad

Hjärnan ligger väl skyddad i det hålrum som bildas av skallens ben. Den väger knappt 1,5 kilo vilket motsvarar cirka två procent av kroppsvikten. Hjärnan använder ungefär en femtedel av den syremängd som tillförs kroppen via blodet. Hjärnans olika delar är storhjärnan, hjärnstammen, lillhjärnan och hjärnhinnorna.

Storhjärnan

Storhjärnan är den mest utvecklade delen av hjärnan, den del som skiljer människan från djuren. Den utgör nästan 90 procent av hjärnans totalvikt, och består av två halvor, hemisfärer, som sitter ihop med varandra. Storhjärnans yta är veckad och har mellanliggande fåror. Några fåror är extra tydliga och de delar in de båda hjärnhalvorna i lober, pannlob, hjässlob, tinninglob och nacklob.

Storhjärnans yttre skikt kallas bark och består av grå substans. Här ligger nervcellernas cellkroppar. Den ansvarar för vårt medvetande, tankar, känslor och minne. Härifrån styrs även våra medvetna rörelser.

Storhjärnans inre är till största delen uppbyggd av vit substans. Nervcellernas utskott i den vita substansen är ledningsbanor som förmedlar information mellan nervcellerna. Tack vare detta kan hjärnans olika delar samarbeta.

Storhjärnans fyra hålrum innehåller en klar vätska som kallas hjärn-ryggmärgsvätska. Vätskan är stötdämpande och ger därför ett bra skydd för hela centrala nervsystemet. Hjärn-ryggmärgsvätskan transporterar näringsämnen till hjärnan och avfallsprodukter från den.

Storhjärnans lober har olika uppgifter.

  • Rörelsecentrum kontrollerar viljestyrda muskelrörelser.
  • Hjässloben registrerar känselintryck och smak.
  • Tinningloben har centra för hörsel och lukt.
  • Nackloben har ett syncentrum.

De båda hjärnhalvorna har också delvis olika uppgifter även om de samarbetar mycket. Hos de allra flesta är vänster hjärnhalva dominant. Den ansvarar bland annat för språk och tal. Höger hjärnhalva är mer konstnärlig och skapande.

Hjärnstammen

Hjärnstammen ligger under storhjärnan och förbinder den med ryggmärgen. Hjärnstammen består av mellanhjärnan, mitthjärnan, bryggan och förlängda märgen.
Hjärnstammen innehåller omkopplingsstationer som till viss del kan filtrera informationen till hjärnbarken. Hjärnstammen innehåller även viktiga områden som bland annat styr kroppens hormonsystem, andning, hjärtverksamhet, kroppstemperatur, ämnesomsättning och vakenhet.

Lillhjärnan

Lillhjärnan ligger under storhjärnans nacklober alldeles bakom hjärnstammen. Lillhjärnan består av två sammanfogade halvor som också kallas hemisfärer. De är också uppbyggda av grå och vit substans. Lillhjärnan är framför allt viktig för balansen och finregleringen av våra rörelser.

Hjärnhinnorna

Hjärnhinnor omger hela hjärnan. Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast. Spindelvävshinnan är den mellersta hjärnhinnan och följer hårda hjärnhinnan. Mjuka hjärnhinnan ligger innerst och följer hjärnans yta.

Källor:
www.1177.se
www.forskning.se
www.hjarnfonden.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: