Ange ditt sökord

Vi svenskar har ingen anledning till vare sig panik eller att bunkra munskydd, det konstaterar Rolf Gustafson, infektionsläkare. Foto: Shutterstock

Vi svenskar har ingen anledning till vare sig panik eller att bunkra munskydd, det konstaterar Rolf Gustafson, infektionsläkare. Foto: Shutterstock

Frågor och svar om coronavirus covid-19- hjälper munskydd och handsprit?

Hjälper verkligen munskydd mot coronavirus och hur är det egentligen med handsprit, spelar det någon roll? Infektionsläkare Rolf Gustafson reder ut frågetecknen och sätter punkt för flertalet myter som florerar.

Annons:

Det coronavirus som nu florerar framförallt i Kina är helt nytt vilket gör att myndigheter och forskare inte ännu har all information på bordet. Samtidigt pågår insatser världen över för att begränsa spridningen och senast i dagarna har australiensiska forskare hittat sätt att odla viruset på vilket kan bidra till att man eventuellt i en kontrollerad miljö kan komma att ta fram vaccin längre fram då det är en lång process.

Stora flygbolag har visserligen ställt in flygningar till och från Kina och fall har upptäckts runtom i världen samtidigt har vi svenskar ingen anledning till vare sig panik eller att bunkra munskydd, det konstaterar Rolf Gustafson, infektionsläkare. Läs mer om hur du ser skillnad på influensa, förkylning, allergi och covid-19.

Hjälper munskydd mot coronavirus?

Runtom i världen, framförallt i Asien men även i Sverige, kommer rapporter om att apoteken säljer slut på munskydd. För det första ska man vara medveten om att det finns olika typer av munskydd, de munskydd man använder inom vården och infektionsvården är av en helt annan typ än de munskydd du som konsument kan köpa. Så frågan är, hjälper munskydd mot coronavirus?

– Nej tyvärr, de munskydd som man säljer på apotek hjälper inte. När det kommer till de flesta luftvägsinfektioner har de ingen effekt alls, istället kan det inge en falsk säkerhet. Det enda som möjligen skulle skydda är om en person som är sjuk använder munskyddet men eftersom man tar av och på det så sprids sjukdomen ändå så det är egentligen inte något bra skydd där heller.

Hjälper handsprit mot coronavirus?

Coronavirus smittar genom kontakt och i närheten av en sjuk person som hostar eller på annat sätt utsöndrar saliv i luften finns en risk att dessa droppar kommer i kontakt med dig. Det innebär att i närheten av en smittad person sprids kontaktsmittan genom dessa droppar. Däremot smittar det inte via föremål, som postpaket från Kina.

Under svinsinfluensan uppstod det diskussioner om tvål, vatten och handsprit. God handhygien är fortfarande en grundläggande förebyggande åtgärd för att minska smittspridning när det kommer till ett antal sjukdomar men frågan är huruvida det hjälper vid coronavirus?

– Vad vi vet nu så är coronaviruset framförallt en droppsmitta och sprids på så sätt från människa till människa. Det kan ju även vara en kontaktsmitta och då är det framförallt viktigt att tvätta händerna regelbundet, tvätta riktigt ordentligt. Ett tips är att sjunga ”Blinka lilla stjärna” för dig själv då tvättiden bör vara trettio sekunder. Sedan kan man komplettera med handsprit.

Handspriten har en viss förebyggande effekt konstaterar Rolf Gustafson.

– Oavsett hur vi säger att vi gör, och det här har man gjort studier på, så petar vi oss omedvetet i ansiktet flera gånger i timmen. Därför kan användning av handsprit minska risken för att vi blir smittade. Allt fler apotek, Apotek Hjärtat bland annat, säljer nu även handdesinfektion med väteperoxidlösning som till skillnad från vanlig handsprit även biter på virus som till exempel orsakar vinterkräksjuka. Detta kan vara ett bra sätt att påtagligt minska antalet viruspartiklar på våra händer och på så sätt minska smittrisken.

Så tvättar du händerna

Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk. Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena. Tänk på det här när du tvättar händerna:

  • Skölj händerna.
  • Använd ordentligt med tvål.
  • Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellanfingrarna.
  • Skölj och torka händerna noga.

Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta. Handsprit hjälper mot bakterier och vissa virus. Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit.

Vad är den viktigaste förebyggande åtgärden för att inte bli smittad av coronaviruset?

När det kommer till coronavirus menar Rolf Gustafson att svensken idag faktiskt inte behöver göra någonting.

– Även om vi får in enstaka fall, personer som kanske varit ute och rest eller smittats på annat sätt, är infektionsvården så pass förberedd och man vet precis vad man ska vara uppmärksam på och hur man hanterar det genom att isolera personer med misstänkt smitta och bedriva smittspårning. Det är lite osäkert hur smittsamt det är, en del säger att det är väldigt smittsamt, andra att det inte är det men risken för att få en spridning i det svenska samhället är fortfarande mycket låg. Vissa som har drabbats får lindriga sjukdomssymtom medan andra, som inte sällan varit äldre och kanske även haft bakomliggande sjukdom, har drabbats värre. Man ska ha respekt för utbrottet men samtidigt vara medveten om att vi varje år drabbas av influensautbrott med följden att upp till 4 000 personer dör i förtid, det har vi lärt oss att leva med. Det tragiska är att medan vi tömmer apoteken på munskydd som inte fungerar av rädsla för ett virus som inte har spridit sig i vårt samhälle visar siffror att bara hälften av de som tillhör riskgrupperna går och vaccinerar sig mot denårliga  influensa som man kan vaccinera sig emot. Det mänskliga beteendet är motsägelsefullt, det är mycket oro och ängslan som styr.

Ska jag vara orolig eller rädd för coronaviruset?

Medierna fullkomligt domineras av det pågående utbrottet och för den som inte är insatt kan den stora mängden information och även brist på information vara överväldigande och skrämmande. Rolf Gustafson har dock några lugnande ord.

– Vi svenskar kan känna oss synnerligen lugna i dagsläget. Däremot ska vi känna medkänsla med de som drabbas i de regioner i Kina där utbrottet pågår och där man på många sätt har det kämpigt. Man ska absolut inte blunda för det som sker och pågår men vi ska inte heller oroa oss i onödan. Det är till exempel viktigare att rätt personer vaccinerar sig mot den vanliga influensan än att vi köper munskydd mot något som inte ens skyddar. Min uppmaning är att du ska lyssna och följa de råd och anvisningar som du får av myndigheter allt eftersom men man att du inte behöver gå och vara orolig.

Fakta

För råd inför resa följer du rekommendationer från Utrikesdepartementet. Rapportering och information om det pågående utbrottet kommer säkrast via Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Källor:

1177, Folkhälsomyndigheten

Läs även

Vanligaste symtomen vid covid-19

Vanligaste symtomen vid covid-19

Vissa människor som har covid-19 får inga symtom. De fl...

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Apoteket i samarbete med nätläkarföretaget Doktor24 är ...

Annons:
Testa din kunskap om infektioner och antibiotika!

Testa din kunskap om infektioner och antibiotika!

Vet du orsaken till varför unga kvinnor med urinvägsinf...

Framtidens coronavaccin – en spraydusch i näsan

Framtidens coronavaccin – en spraydusch i näsan

Idag står ett vaccin mot covid-19 högt upp på världens ...

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Alla är en del av lösningen, är budskapet från FN på Vä...

Personer med allergisjukdom undviker att söka vård i coronatider

Personer med allergisjukdom undviker att söka vård i coronatider

Två tredjedelar av de som haft vårdbehov som de i vanli...

Forskare: Inte troligt att barn driver covid-19-pandemin
25 maj, 2020 Barn & Graviditet

Forskare: Inte troligt att barn driver covid-19-pandemin

Barn kan med största sannolikhet smitta andra med det n...

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället
14 maj, 2020 Barn & Graviditet

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället

Det finns en tendens över tid att svenskarna upplever e...

Annons:
Uppmaningen: Rapportera alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19

Uppmaningen: Rapportera alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19

Genom att rapportera alla misstänkta biverkningar av lä...

Hjälp forskarna förstå hur du som är 70+ upplever coronakrisen – gör din röst hörd

Hjälp forskarna förstå hur du som är 70+ upplever coronakrisen – gör din röst hörd

Den pågående coronapandemin utgör en förändring för all...

Coronaviruset sätter stopp för årets valborgsfirande
27 april, 2020

Coronaviruset sätter stopp för årets valborgsfirande

Valborgsfirandet blir annorlunda i år då vi på grund av...

Coronarapporten – hjälp oss följa coronaviruset i Sverige!

Coronarapporten – hjälp oss följa coronaviruset i Sverige!

Nu behöver vi din hjälp för att få en indikation på hur...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq