Ange ditt sökord

Avokado  och lax är livsmedel rika på fleromättade fetter. Foto: Shutterstock

Avokado och lax är livsmedel rika på fleromättade fetter. Foto: Shutterstock

Forskare: Rekommendationer om fett kan behöva omvärderas

Brittiska forskare har gått igenom ett stort antal studier och kommit fram till slutsatser som kan påverka rekommendationerna för såväl mättade som omättade fetter.

Annons:

Genomgången baserar forskarna på 32 så kallade observationsstudier med så många som över en halv miljon deltagare.

Avsaknad av säkra samband

Bland slutsatserna fann man bland annat att det inte fanns några samband mellan intag av fleromättade omega 3- och omega 6-fettsyror och en eventellt lägre risk att drabbas av kranskärlsjukdom.

Även om man först såg att personer me höga nivåer av vissa fleromättade syror insjuknade mer sällan av kranskärlsjukdom så fann inte forskarna, när man gjorde en genomgång av ett flertal randomiserade studier, några säkra belägg för att tillägg av just dessa fettsyror hade någon effekt.

Koppling mellan enkelomättade transfetter

Man kunde se en koppling mellan intag av enkelomättade transfetter och risk för kranskärlsjukdom men det fanns inget samband mellan intag eller plasmanivåer av enkelomättade fettsyror och risk för kranskärlsjukdom.

Avsaknaden av samband mellan intag av mättade fettsyror eller plasmanivåerna av den typen av fettsyror och risken att insjukna i kranskärlsjukdom tror forskarna kan förklaras av underrapporteringen av konsumtionen av vissa “snacks” i en del av rapporterna.

Ändrade rekommendationer

Forskarnas slutsats är att det inte går att hitta några klara belägg som stödjer nuvarande rekommendationer där fokus ligger på högt intag av fleromättade fetter och lågt intag av mättat fett. Man konstaterar därför att rekommendationerna kan behöva ändras.

Man påpekar samtiditg att det finns relativt lite data över hur nivåerna av vissa fettsyror kopplas till hjärtsjukdom och tillsammans med att vissa typer av resultat oftare publiceras i vetenskaplig litteratur menar man att detta ärr analysens svagheter.

Studie: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine 2014: 160: 398–406. DOI: 10.7326/M13-1788

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: