Ange ditt sökord

Landsbyggdsuppväxt innebär för många barn tillgång till natur och uteaktiviteter på egen hand, med vänner eller tillsammans med familjen. Foto: Shutterstock

Landsbyggdsuppväxt innebär för många barn tillgång till natur och uteaktiviteter på egen hand, med vänner eller tillsammans med familjen. Foto: Shutterstock

Forskare: Barn på landet mindre klumpiga än barn i stan

Nu kan det finnas ytterligare en anledning för barnfamiljer i staden som funderar på att flytta ut på landet. Barn som växer upp i städer är nämligen ofta klumpigare än barn som växer upp på landet.

Annons:

Det visar en pågående studie vid Jyväskylä universitet i Finland.

Försämrad motorisk förmåga 

Forskarna har tittat närmare på barn i Finland mellan tre och sju år och konstaterar att barnen i Helsingforsområdet i större utsträckning deltar mer i arrangerade idrotts- och motionsaktiviteter jämfört med andra. 

Det till trots visar studien att stadsbarnens motoriska förmåga är sämre än hos barn som växer upp på landsbygden i mellersta eller norra Finland.

Mångsidig motion gör mer nytta

Landsbyggdsuppväxt innebär för många barn tillgång till natur och uteaktiviteter på egen hand, med vänner eller tillsammans med familjen. Det bidrar till en mångsidig motion vilket enligt forskare gör mer nytta jämfört med ledarledda aktiviteter där barn visserligen kan få en god förmåga men vanligtvis på just det området eller den gren man tränar i. 

Försämrad motorik kan leda till sämre balans, ökad risk för träningsskador som andra former av skador när man blir äldre. 

Annons:

Källor:

YLE

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: