Ange ditt sökord

Njurtransplantationer är av allt att döma de transplantationer som förlänger livet längst för patienten visar amerikansk forskning. Foto: Shutterstock

Njurtransplantationer är av allt att döma de transplantationer som förlänger livet längst för patienten visar amerikansk forskning. Foto: Shutterstock

Flest vunna levnadsår med njurtransplantation

Transplantation av njurar var det som räddade flest liv, det har forskare i USA kunnat konstatera efter att ha sammanställt en lista över transplantationer av olika solida organ.

Annons:

Mellan åren mellan åren 1987 och 2012 stod njurtransplantation för 1,3 miljoner vunna levnadsår i USA. Resultatet av sammanställningen gör att forskarna hädanefter vill se mer av organtransplantation för att kunna rädda ännu fler liv i framtiden.

Propensity score matching

Sammanställningen gjordes genom att forskarna jämförde överlevnad av patienter som fått organ med de som stått kvar på väntelista.

Skillnaderna i de båda grupperna försökte forskarna kompensera genom så kallad ”Propensity score matching”. 

Förlänger liv

Njurtransplantationer har visat sig såväl bra ur antalet vunna levnadsår som livskvalitetshöjande och av allt att döma förlänger dessa transplantationer livet på patienterna. Det tyder både forskarnas beräkningar och tidigare forskning på.

Efter njurtransplantation kom lever-, hjärt- och lungtransplantation, som tillsammans gav 800 000 fler levnadsår för amerikanerna. Totalt rör det sig om en siffra på 2,2 miljoner levnadsår, enligt forskarnas beräkningar. Organtransplantationerna bidrog till att varje patient fick i genomsnitt 4,3 extra år att leva. Forskarna ser det som en fantastisk framgång med tanke på att det rörde sig om väldigt sjuka patienter.

Fakta organdonation

Varje år avlider cirka 100 000 personer i Sverige. För att man ska kunna använda donerade organ, måste dödsfallet inträffa på en intensivvårdsavdelning under pågående respiratorbehandling. Uppskattningsvis avlider omkring 200–270 personer under sådana omständigheter att organdonation är möjlig. En bättre identifiering av möjliga donatorer i kombination med utarbetade rutiner för till exempel hur samtal med anhöriga ska föras, kan leda till större tillgång på organ och vävnader. Åren 2000–2013 har antalet avlidna organdonatorer varierat mellan 98 (år 2000) och 151 (år 2013).

Till donationsregistret kan du anmäla din inställning till att donera dina organ och vävnader för transplantation efter döden. Fördelen med om du anmäler din vilja till donationsregistret är att du kan vara säker på att ditt beslut verkligen kommer till sjukvårdens kännedom om en donation skulle bli aktuell, oavsett vad som händer dig och andra under livets gång. Vill du anmäla dig till donationsregistret? Klicka här (extern länk).

Annons:

Källor:

Dagens Medicin, S

ocialstyrelsen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: