Ange ditt sökord

Ökningen blev större än förväntat, något som är oroande då TBE är en allvarlig sjukdom. Foto: Shutterstock

Ökningen blev större än förväntat, något som är oroande då TBE är en allvarlig sjukdom. Foto: Shutterstock

Fler fall av TBE än någonsin

Antalet fall av TBE ökar rekordartat och förra året anmäldes över 60 procent fler sjukdomsfall jämfört med föregående år.

Annons:

Utvecklingen är “oroande” säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT Nyhetsbyrån.

Oroande ökning

2017 anmäldes 391 fall av TBE, en fästingburen virussmitta. Om man jämför med föregående år, 2016, innebar det en ökning på 64 procent.

Till TT Nyhetsbyrån säger Marika Hjertqvist att man har haft en ökande trend under en längre tid men att ökningen blev större än förväntat, något som är oroande då TBE är en allvarlig sjukdom.

Kombination av faktorer bakom ökningen

Än så länge har man inte något rakt svar på varför ökningen har varit så tilltagande men teorin är att det beror på olika faktorer. Bland faktorerna återfinns antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längs och vädret.

I Svierge är det traditionellt sett flest anmälda fall i östra Svealand där det också är fler som vaccinerar sig. Bristen på ett vaccinationsregister gör dock att myndigheten har svårt att veta om det är rätt personer som vaccinerar sig och om det är de som verkligen har behovet.

Missat nå ut med vaccinationsinformation

Att det går upp och ner mellan åren är att förvänta sig och Folkhälsomyndigheten spår en trolig minskning i år men att det fortfarande är svårt att förutsäga. En teori är att det kommer att sprida sig mer västerut i landet, där har man redan sett en större ökning kombinerat med färre vaccinationer.

Marika Hjertqvist konstaterar att ökningen tyvärr visar att man inte har nått ut med att det är viktigt att vaccinera sig.

Vaccin mot TBE

Det finns vaccin mot TBE med god skyddseffekt och få biverkningar. Vaccination rekommenderas om man ofta vistas eller bor i ett riskområde. För att få ett fullgott skydd krävs först en grundvaccination med tre sprutor. De två första injektionerna ges med en till 3 månaders mellanrum. Ungefär 2 veckor efter den andra dosen börjar vaccinet ge ett ganska bra skydd, men skyddet varar då bara i en säsong. Efter 5 till 12 månader ges den tredje och sista grunddosen. Efter tre år behövs en påfyllnadsdos och därefter ges en förstärkningsdos vart femte år.

Om man behöver vaccinera sig under fästingsäsongen kan det räcka med två veckors mellanrum mellan den första och den andra dosen för att få ett skydd. Samma dosering gäller för barn och vuxna. Vid graviditet bör vaccinatören bör överväga risker och fördelar och endast vaccinera om risken är hög. Vaccination ska inte ges vid en infektion med feber. Om man vill vaccinera sig mot TBE kan man vända sig till sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning.

Symtom vid TBE

Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta. Barn i förskoleåldern som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men kan få kvarstående besvär.

Så skyddar du dig mot fästingar

Det är viktigt att vara uppmärksam om du vistas i områden där det finns fästingar eller om du kommit hem efter att ha besökt ett sådant område om än för så kort tid. Det gäller såväl dig själv som barn och husdjur. Se alltid till att ha fästingplockare hemma och att känna igenom på din hud och, i det fall du har husdjur, djurens päls. Om du upptäcker en fästing, ta bort den så snabbt som möjligt.

  • Fästingkoll – vistas du i fästingtäta områden, gör en ”fästingkoll” på kropp och eventuella husdjur dagligen.
  • Var noggrann – i vissa områden på kroppen är fästingarna mer vanligt förekommande. Kolla extra noga i knäveck, ljumskar, navel och där huden är tunn.
  • Var snabb – ta bort fästingar som bitit sig fast så snabbt som möjligt med hjälp av lämpliga pincetter/fästingplockare.
  • Klä dig rätt – i högt gräs så är det bra att ha heltäckande tröja och byxorna nedstoppade i stövlar.
  • Håll extra koll – barn leker gärna på marken och i gräset och det ska de få göra. Men, kolla gärna igenom ditt barn lite extra om du vet att det kan finnas fästingar i området. Det gäller även om ni har besökt områden med mycket fästingar, håll koll även en period efter att ni kommit hem igen.
  • Viktigt – Var uppmärksam på symtom och röda hudförändringar.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: