Ange ditt sökord

Fiskolja minskar risken att dö i hjärtsjukdom

Fiskolja minskar risken att dö i hjärtsjukdom

Omega-3-fettsyror kan minska risken för dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar minst lika bra som vanliga kolesterolsänkande mediciner.

Annons:

Risken för hjärtproblem minskas mest genom att äta fet fisk eller omega-3-fettsyror det visar en studie som presenterades på en internationell hjärtkongress i Stockholm i augusti. Studien tyder på att omega-3-fettsyror till och med kan fungera bättre än vissa typer av mediciner. Schweiziska forskare från Basel Institute for Clinical Epidemiology har granskat 97 separata forskningsstudier som har undersökt hur olika fettsänkande ämnen påverkar dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.

Resultaten pekar på att omega-3-fettsyror i genomsnitt sänker dödligheten med 32 procent och statiner med 22 procent. Studien publicerades nyligen i den medicinska tidskriften, Archives of Internal Medicine.

Men trots att omega-3-fettsyror ger ungefär samma resultat när det gäller hjärtdöd är det inte säkert att de kommer att ersätta kolesterolsänkande läkemedel. Substanserna fungerar på olika sätt i kroppen och kommer förmodligen att komplettera varandra.

– Omega-3-fettsyror sänker framför allt halten av ett slags blodfetter som kallas för triglycerider men verkar också öka halterna av det goda kolesterolet. Kolesterolsänkare däremot sänker halten av det ”onda” kolesterolet, som leder till åderförkalkning. Mycket tyder också på att både omega-3 och kolesterolsänkare hämmar inflammationer i kroppen. De senaste forskningsrönen pekar på att åderförkalkning förmodligen orsakas av en inflammation. Därför kan den antiinflammatoriska effekten vara en del i förklaringen till den minskade dödligheten.

När det gäller omega-3-fettsyrornas funktion i kroppen är dock mycket ännu oklart, forskning pågår men omega- 3 är ett kroppseget ämne som ingen tagit patent på. Därför går utvecklingen långsamt framåt.

– Det största problemet är att det inte är ekonomiskt intressant. Det är synd för det är ett spännande ämne, säger Heiner Bucher, en av forskarna bakom studien. Den som vill få i sig ordentligt med omega-3 kan antingen äta kosttillskott eller frossa i feta fiskar som sardiner, makrill och lax minst tre gånger i veckan. Enligt Livsmedelsverket går det att äta de flesta fiskar från västkusten och öppna hav och all odlad fisk utan att bekymra sig för miljöföroreningar.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 4 2005

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: