Ange ditt sökord

Fisk till barn minskade eksemrisk

Fisk till barn minskade eksemrisk

Barn som börjar äta fisk före nio månaders ålder har mindre risk att drabbas av eksem än andra barn. Tidigare har man trott att motsatsen gäller.

Annons:

Tvärtemot vad man tidigare trott visar en stor svensk studie att det är positivt för barn att tidigt börja äta fisk. Tyvärr har rådet som Barnavårdcentralen gav föräldrar för några år sedan, att undvika ge spädbarn fisk om det finns allergi i familjen, levt kvar på vissa håll.
Studien bekräftar att ärftlighet har stor påverkan för utveckling av eksem. Den visar även att risken för att utveckla eksem var 21 procent lägre för barn som åt fisk före nio månaders ålder. Det spelade ingen roll om man ätit mager eller fet fisk. Man kunde även konstatera att vare sig längden av amning eller när komjölk introducerades inverkade på utveckling av eksem.
Källa: Dagens Medicin

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: