Ange ditt sökord

En finsk studie visar att det finns en koppling mellan mycket skärmtid och övervikt och bukfetma hos barn.  Foto: Shutterstock

En finsk studie visar att det finns en koppling mellan mycket skärmtid och övervikt och bukfetma hos barn. Foto: Shutterstock

Finsk studie: koppling mellan övervikt hos barn och mycket skärmtid

Det finns en ökad risk för övervikt och bukfetma hos barn som spenderar mycket tid framför skärmen, oavsett mängden motion på fritiden. Det visar en undersökning på över 10 000 barn i Finland.

Annons:

Studien, som genomfördes på Folkhälsans forskningscentrum i Finland i samarbete med Helsingfors universitet, är en tvärsnittsstudie och det bör påpekas att den inte säger någonting om orsakssambandet. 

Unik studie 

Studien är en av få i sitt slag där man utrett kopplingen mellan skärmtid och bukfetma hos barn. Studien omfattade över 10 000 barn i åldrarna 9 till 12 år och man använde även data från Fin-HIT-studien (The Finnish Health in Teens Srudy). 

De deltagande barnen fick svara på hur länge de ser på tv-program och filmer på skärmen samt hur länge de sitter med datorn på sin fritid. Man mätte även deras längd, vikt och midjemått.

Oklart vad som orsakar vad

Den ökande övervikten hos barn är ett av de största hälsoproblemen globalt och den finska studien visar att det finns en koppling mellan mycket skärmtid och övervikt och bukfetma hos barn. Resultaten var samma oavsett ålder, kön, modersmål eller mängden sömn och motion på fritiden. Även hos de barn där mängden fysisk aktivitet var hög så såg man denna koppling. 

Elina Engberg, en av forskarna bakom studien, vill däremot påpeka att denna tvärsnittsstudie inte berättar något om vad som orsakar vad. Det kan vara så att överviktiga barn spenderar mer tid framför skärmen, eller så kan det vara att mycket skärmtid leder till övervikt.  

Mätte inte hur intensiv motionen var

I undersökningen mätte man förvisso mängden motion, men däremot inte hur intensiv den var. Det behövs därför kompletterande undersökningar om hur samverkan mellan skärmtid, motion och kost påverkar barns vikt, säger Elina Engberg.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

Annons:

Källor:

Helsingfors universitet 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: