Ange ditt sökord

Fetmakirurgi minskar risker oavsett grad av fetma hos patienten

Fetmakirurgi minskar risker oavsett grad av fetma hos patienten

Antalet svenskar som opereras mot fetma ökar. Förra året var siffran cirka 10 000 svenskar. Nu visar ny forskning att den här typen av operation är effektiv oavsett vilken nivå av fetma patienten har.

Annons:

Förutom att slå fast att nivån av fetma inte spelar någon roll för nyttan konstaterar man även i den nya rapporten att de som drar störst nytta av ett kirurgiskt ingrepp är de som innan operationen har högt insulin.

Förändra prioriteringar

1987 utfördes ett hundratal operationer mot fetma, 2011 är samma siffra runt 10 000. Ökningen kan delvis härledas till en av världens största studier inom fetma och dess hälsoeffekter: Swedish Obese Subjects, SOS. 

De rön som nu presenteras är helt nya och skulle kunna förändra fetmakirurgins prioriteringar. Forskarna menar att man nu har ytterligare argument för nyttan med fetmakirurgi i och med att man kan se att risken för hjärtinfarkt och slaganfall efter operation minskar med 30 procent.

Att graden av fetma inte påverkar den gynnande effekten en operation har kan leda till att urvalsprocessen för patienter förändras. En av forskarna bakom studien, Lars Sjöström, menar på att man istället för att välja ut patienter som enbart har störst nytta av operationen, även bör kolla på kriterier som metaboliska störningar. Exempel på det är högt insulin eller högt blodsocker.

I dagsläget är den viktigaste faktorn för att eventuellt få en operation hur pass överviktig patienten är. En syn som man nu hoppas ska komma att förändras.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: