Ange ditt sökord

En nordisk undersökning visar på brister inom livsmedelsbranschen där felmärkta varor innehöll allergener som kan orsaka allergiska reaktioner. Foto: Shutterstock

En nordisk undersökning visar på brister inom livsmedelsbranschen där felmärkta varor innehöll allergener som kan orsaka allergiska reaktioner. Foto: Shutterstock

Felmärkta livsmedel kan utgöra allvarlig hälsorisk för allergiker

Spår av allergener som mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten kan finnas i livsmedel trots att produkten saknar märkning på förpackningen. För allergiker kan felmärkta livsmedel orsaka allvarliga allergiska reaktioner. 

Annons:

Det visar en undersökning från 2015 som gjorts i Sverige, Danmark, Norge och Finland. I det nordiska projektet kontrollerades märkningen av allergener i totalt 351 produkter. Var tionde av dessa produkter var felmärkta vad gäller ingredienser som många är allergiska mot. 

Företagen bär ansvar för rätt märkning

Ansvaret för att en produkt märks med rätt ingredienser ligger hos företagen. Det gäller både företag som producerar egna produkter och företag som importerar produkter.

Ylva Sjögren Brolin, projektledare på Livsmedelsverket, kräver bättring i branschen. I ett pressmeddelande från Livsmedelsverket säger hon:

Allergiker måste kunna lita på märkningen och slippa utsättas för onödiga risker. Nordiska producenter och importörer av livsmedel måste förstå allvaret och bli bättre på att göra rätt.

Symtom som allergiker kan få är magont, kräkningar, eksem, astma och allergisk (anafylaktisk) chock. Därför måste det alltid tydligt framgå på en vara om den innehåller ingredienser som är vanliga orsaker till allergiska reaktioner. Märkning ska finnas oavsett mängd. 

Kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner

De allergener som undersöktes i projektet var mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten. 

För mjölkprotein var det vanligast att felmärkning förekom i choklad- och bageriprodukter. Där hittades mjölkprotein i 12 procent av produkterna, trots att det inte angavs som ingrediens eller ens fanns en varningsmärkning om att det kunde finnas möjliga spår av mjölk. 

Konsekvensen kan bli att tusentals mjölkallergiker i de nordiska länderna utsätts för allvarliga hälsorisker. Det många företag inte vet är nämligen att dessa personer kan få lika allvarliga reaktioner som vid jordnöt och nötter om dem får i sig mjölkprotein.

Krävs bättre rutiner för choklad- och bageriprodukter 

Producenter och importörer av choklad- och bageriprodukter är också de som främst behöver få bättre rutiner kring märkning, inköp av råvaror och hantering av allergener.  

Resultatet från undersökningen visar att vissa chokladprodukter varningsmärkta med “kan innehålla spår av mjölk, hasselnöt eller jordnöt” innehöll så höga halter att hälften av allergikerna kan få en reaktion. Allergiker kan därför behöva undvika chokladprodukter med sådan varningsmärkning.

Fördelar med gemensam rapport för Norden

Men även om undersökningen pekar på flera brister i livsmedelsmärkning så hoppas Livsmedelsverket och övriga nordiska livsmedelsmyndigheter att projektet kan bidra till att öka medvetenheten i branschen. Det finns också en nytta i att arbeta nordiskt med det här istället för nationellt, bland annat att rapporten blir av hög kvalitet som beaktar realiteterna i flera länder samtidigt. 

Rapporten kommer att hjälpa många livsmedelskontrollanter och myndigheter i hela Norden och ge dem ett redskap att jobba vidare med märkningsfrågorna, säger Mads Frederik Fischer-Møller, seniorrådgivare i livsmedelsfrågor vid Nordiska ministerrådet som finansierat rapporten.

Annons:

Källor:

Livsmedelsverket 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: