Ange ditt sökord

När det är stor osäkerhet runtomkring oss blir det än viktigare att visa medkänsla och engagemang. Sprid din värme till någon som behöver det lite extra just nu. Foto: Shutterstock

När det är stor osäkerhet runtomkring oss blir det än viktigare att visa medkänsla och engagemang. Sprid din värme till någon som behöver det lite extra just nu. Foto: Shutterstock

Förbereda sig praktiskt och mentalt vid kris

Det fasansfulla krig som pågår i Europa gör att många känner en stor oro för framtiden. Ovissheten under coronapandemin var ansträngande och nu fortsätter farhågorna till följd av invasionen av Ukraina. Här kommer tips kring vad man kan göra i ett läge av stor osäkerhet.

Annons:

En viktig del när informationsflödet exploderar är att söka information från trovärdiga källor. I dessa lägen finns en ökad risk för cyberattacker med falsk information och ryktesspridning. Det är viktigt att ta ansvar för att inte sprida detta vidare, genom att vara källkritisk. Att vara källkritisk betyder bland annat att förstå att vissa källor har högre trovärdighet än andra, men även att vara medveten om att avsändaren har ett eget syfte. Man kan exempelvis ställa sig frågor som:

 • Är det fakta eller åsikter?
 • Vem är avsändare och är källan trovärdig?
 • Vad är det underliggande syftet med informationen?
 • Är informationen ny eller gammal och finns samma information på andra ställen?

Att förbereda för eventuell kris

Vi kan alla hjälpa till att skapa en viss beredskap. Detta kan göras genom att se över sin egen och sina näras säkerhet och förbereda för att klara minst en vecka utan stöd från samhället. Men det är viktigt att inte hamstra utan göra eventuella inköp utspritt, så att varor inte behöver ta slut i onödan. Att bidra till att andra inte får tag i varor skapar större oro helt i onödan.

Tips för din hemberedskap:

 • Mat: det är viktigt att ha extra mat hemma. Främst hållbar mat som ger mycket energi och kan tillagas snabbt, som kräver lite vatten eller som kan ätas utan tillagning.
 • Vatten: Rent dricksvatten är livsnödvändig och man bör räkna med att ha minst tre liter per vuxen och dygn. Vid behov kan man koka vatten och om toaletten inte fungerar kan man placera kraftiga plastpåsar i toalettstolen.
 • Läkemedel: se till att du har tillräckligt av de mediciner eller annan medicinsk utrustning du har behov av.
 • Värme: Vid elavbrott under den kalla årstiden kommer bostaden snabbt att bli kall. Alla bör i så fall samlas i ett rum, hänga filtar för fönster och täcka golv med mattor, för att hålla värmen uppe så mycket som möjligt. Vädra dock regelbundet för att få in syre och glöm inte släcka alla ljus innan man somnar.
 • Kommunikation: Man behöver kunna ta emot viktig information från Sveriges Radio P4 vid en allvarlig kris. Det är också viktigt att kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och i akuta fall nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.

I en krissituation behöver vi även hjälpa varandra. Hör efter med grannar, vänner och anhöriga om de behöver hjälp.

Kommunikation vid krissituation

Vid strömavbrott kan du använda:

 • Batteridriven transistorradio.
 • Radio som kan laddas med solceller.
 • Radio som kan vevas i gång.

Om telefonen inte fungerar och du behöver ringa 112, kan du ta dig till närmaste brandstation och låna en nödtelefon där. 113 13 är Sveriges nationella informationsnummer dit man kan vända sig för information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället, såsom vid en storm, trafikolycka, översvämning eller influensapandemi. Inför eventuell kris är det bra att ladda elprylar och se till att ha powerbank eller annat extrabatteri till mobilen. Det är bra att skriva ner nummer till anhöriga, skolan, kommunen och elleverantören, ifall din mobil slutar att fungera. Förvara listan i en krislåda som hela familjen har tillgång till.

Checklista för kommunikation vid kris

 • Radio som drivs med batteri, solceller eller vev.
 • Bilradio.
 • Papperslista med viktiga telefonnummer.
 • Extrabatteri/power bank till bland annat mobiltelefonen.
 • Mobilladdare för bilen.
 • Kommunikationsradio/walkie talkie

Utomhuslarm vid kris eller krig

Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som omedelbart hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Vid allvarliga händelser förmedlas viktiga meddelande till allmänheten genom VMA, radio och tv. Vid behov används även utomhusvarningssystem som exempelvis beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig.

Skyddsrum i Sverige

I Sverige finns det skyddsrum med plats för cirka sju miljoner människor. Dessa finns i olika byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter. Om ett flyglarm skulle gå ska man omedelbart bege sig till ett skyddsrum eller annat skyddande utrymme. Larmet signalerar genom korta tonstötar under en minut. Här kan du leta efter ditt närmaste skyddsrum.

Lev vidare med empati och engagemang

Att känna oro och osäkerhet när det pågår ett krig i Ukraina är naturligt. Det kan underlätta att prata med nära och kära, grannar, i skolan eller på arbetsplatsen för att lätta på spänningen. Påminn dig om att än så länge finns det inget omedelbart hot utan vi lever fortfarande i ett tryggt land.

Det är bra att hålla sig uppdaterad om vad som händer men försök att inte bli uppslukad av nyhetsbevakningen kring kriget. Lev som vanligt och gör saker du tycker om att göra, för att kunna känna glädje och energi trots situationen.

Genom att engagera sig kring säkerhetsfrågor i din bostadsförening, gå med i en frivillig försvarsorganisation eller liknande kan man göra något produktivt av sin oro eller det engagemang man känner. Att skänka ett bidrag till hjälporganisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen, är ett annat viktigt sätt att bidra på. Här kan du få mer information om du vill skänka en slant till UNHCR.

Prata med barnen om eventuell oro

Lägg inte över din egen oro på barnet, men fråga om hen har frågor kring situationen. Svara så enkelt och konkret som möjligt på det barnet frågar om, men gå inte in på detaljer. Som vuxen är det viktigast att förmedla lugn och trygghet om ett barn är oroligt. Lyssna mycket, visa förståelse för eventuell oro och ge en försäkran om att du finns där och att vuxna arbetar på att göra saker bättre.

Mental beredskap inför ett värsta scenario

Det är viktigt att vi förbereder oss praktiskt men det är även bra att vara mentalt förberedd så gott det går. I en kris eller vid ett krig finns det mycket som kan hända; värmen kan försvinna vilket gör det svårt att laga och förvara mat, matvaror kan ta slut i affärerna, inget vatten i kranen eller på toaletten, det kanske inte går att tanka, bankomater kan sluta att fungera, transporter står stilla och internet kan haverera. Att ägna några minuter till att fundera kring hur ett längre elavbrott skulle påverka oss kan ge oss den mentala förberedelsen vi behöver ifall det värsta skulle inträffa.

Det är inte konstigt att man blir orolig när något allvarligt händer, men vi behöver hjälpas åt att hantera oron. I kristider är det än viktigare att visa medmänsklighet, lyssna till varandra och att samarbeta. På krisinformation. se kan du få aktuell information om vad svenska myndigheter och organisationer gör med tanke på den aktuella krisen och det nya säkerhetspolitiska läget.

Annons:

Källor:

MSB.se

krisinformation.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: