Ange ditt sökord

Tillgängligheten för ohälsosam mat och dryck nästan överallt spelar in när det kommer till barns övervikt. Foto: Shutterstock

Tillgängligheten för ohälsosam mat och dryck nästan överallt spelar in när det kommer till barns övervikt. Foto: Shutterstock

Föräldrar missar egna barnets övervikt

En stor europeisk studie visar att varannan förälder till barn med övervikt tror att barnet är normalviktigt.

Annons:

I studien ingick1 500 barn från Västsverige och till Sveriges radio säger Susann Regber, doktorand vid Sahlrenska akademin att föräldrar har rätt att få veta hur deras barn ligger till på viktkurvan.

Objektiv information

Susann Regber menar på att det är viktigt att föräldrar tidigt får objektiv information om deras barns vikt. Hon jämför det med att du vid ett tandläkarbesök får besked om barnet har karies och att det bör vara lika naturligt att få besked om barnets vikt. 

Information om yngre (2-9 år) barns vikt når inte alltid fram till föräldrarna och därför säger Susann Regber till Sveriges radio att vi måste prata mer om barn och vikt, trots att det är ett ibland känsligt ämne. 

BMI-kurva

För just föräldrar med små barn anser Susann Regber att det är viktigt att föräldrarna, vid besök på barnavårdscentralen, har möjlighet att se och ta del av BMI-kurvan. För även om många BVC-sköterskor redan visar BMI-kurvan gäller det inte alla. Eftersom föräldrar ser sina barn varje dag kan det vara svårt att se förändringar och därför menar hon att det är bra att följa exempelvis BMI-kurvan. 

För äldre barn i skolåldern kan man engagera föräldrarna genom att viktinformationen skickas hem. 

Hälften av barnen överviktiga

I studien fann man även kulturella skillnader. Då studien var så omfattande kunde man se att till exempel i Nord- och Centraleuropa uppfattade hälften av föräldrarna att deras överviktiga barn var normalviktigt. 

I södra Europa låg samma siffra på 75 procent.

Dra åt samma håll

Sussane Regber menar att tillgängligheten för ohälsosam mat och dryck nästan överallt kombinerat med tidsbrist och ekonomisk börda hos föräldrarna är faktorer som spelar in när det kommer till barns övervikt.

Till Sveriges radio säger Susann Regber att en viktig pusselbit för att göra mer hälsosamma val är att alla drar åt samma håll.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: